Projecten



Doorbreken monocultuur mais
Rotaties ontwikkelen met meerwaarde ten opzichte van maïsmonocultuur

Agroforestry 2025
Bij Agroforestry of boslandbouw worden landbouwgewassen of veehouderij gecombineerd met de productie van houtige gewassen op hetzelfde perceel.

Potential
Stikstofbemesting en irrigatie afstemmen op de variabiliteit binnen het landbouwperceel met remote sensing

B3W: begeleiding betere bodem en waterkwaliteit
B3W begeleidt land- en tuinbouwbedrijven bij hun evolutie richting duurzaam nutriëntenbeheer en bodemzorg

SoilCare
teeltsystemen en landbouwtechnieken in kaart te brengen die kunnen bijdragen tot de verbetering van de bodemkwaliteit


Hoe aardappelen telen binnen MAP VI?
strategieën om binnen de voorwaarden van MAP VI een optimale aardappelopbrengst te realiseren

Landbouwers-koolstofbouwers
Door CO2 vast te leggen in de vorm van bodemorganische stof (OS), dragen boeren bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.


LEADER De grond van de zaak

Droogtekaarten voor aardappel en maïs
De bedoeling van het project is de mogelijkheden van droogtekaarten te demonstreren en om de teelt van aardappelen en maïs op een laagdrempelige manier robuuster te maken tegen droogte.

LEADER Watergebruiksefficiëntie optimaliseren met intelligente irrigatieaansturing (2019-2022)
Irrigatie is al decennialang onontbeerlijk voor de productie van groenten, aardappel en ook voedergewassen in de projectregio Kempen-Maasland. In de gemeentes Maaseik en Kinrooi kan het irrigatiewater worden afgetapt van het CIRO-irrigatienetwerk.

Carbon Farming

Ag4Climate
Bayer internationaal wilt landbouwers de juiste tools ter beschikking stellen om hun klimaatvoetafdruk te verminderen. Met drie akkerbouwers gaan we in gesprek om hun broeikasgasuitstoot te berekenen en op twee concrete percelen actie te nemen.

Danone – koolstofopslag bij melkveehouders
Samen met de melkveehouders werkt Danone aan het verlagen van de CO2 voetafdruk van de melk. Door te werken rond koolstofopslag kunnen melkveehouders CO2 opslaan in hun gronden en zo hun totale voetafdruk verlagen.

LIDL - Koolstofboeren
Vijftien landbouwers krijgen de komende vijf jaar begeleiding om "koolstofboer" te worden. Daarbij passen ze hun methodes aan, om zoveel mogelijk CO2 vast te leggen in de bodem.

OP-PEIL: Opportuniteiten voor Peilgestuurde Drainage in Vlaanderen
OP-PEIL wil op kort termijn de doorbraak van peilgestuurde drainagesystemen (PGD) in Vlaanderen realiseren. Dit soort systemen zijn namelijk zowel maatschappelijk als landbouwkundig rendabel en effectief.

LEADER: Bouwen aan een betere bodem
Met het aanleggen van verschillende demoplatformen en het verspreiden van kennis willen we landbouwers sensibiliseren, informeren en een houvast bieden bij technieken die hun helpen in het verbeteren van hun landbouwgronden. Hiervoor werd het project in verschillende werkpakketten verdeeld met daarbij aandacht voor 3 verschillende bodemverbeterende technieken en de nodige communicaties en demonstraties.