Ga verder naar de inhoud

Bodemkundige Dienst van België

De Bodemkundige Dienst van België vzw, opgericht in 1945, is een onafhankelijke onderzoeks- en adviesinstelling voor landbouw, tuinbouw en milieu in de breedste zin van het woord. Onderzoek van bodem, water, gewassen, bodemverbeterende middelen, mest en meststoffen behoren tot de kerntaken. Dagelijks adviseren wij inzake bemesting, bodemgeschiktheid voor meerjarige aanplantingen zoals druivelaars of fruitbomen, geschiktheid van water voor allerlei toepassingen, enz.. Met het oog op een optimaal gebruik van het water worden dag aan dag adviezen voor irrigatiesturing aangeboden. Om uit te zoeken waar water optimaal in de bodem kan indringen worden infiltratieonderzoeken uitgevoerd. Milieukundig bodem-, water- en slibonderzoek, grondverzet, sloopopvolgingsplannen, materialen, natuurontwikkelingsstudies vormen een essentieel en groeiend onderdeel van onze activiteiten. Op deze site kan je kennis maken met onze activiteiten, onderzoeken en diensten.

Weerbericht: 11 december

Max °C 11.0 °C
Min °C 8.3 °C
Neerslag 0.6 mm
Wind 21 km/h

Nieuws

Waterdag tom

De Bodemkundige Dienst op het WaterWinstEvent

6 december 2023

Op 16 november waren onderzoekers van de Bodemkundige Dienst te gast op het WaterWinst Event voor de fruitteelt. Ze gaven er uitleg over de projecten OP-PEIL, Bodaslim en GOM.

TUM BDB uitnodiging

Thematisch uitwisselingsmoment: Rekenen met organische mest

14 december 2023
Vinkenberg 8, Scherpenheuvel-Zichem

Tijdens dit thematisch uitwisselingsmoment gooit melkveehouder Kris Jacquemyn de deuren van zijn bedrijf voor je open. Hij vertelt hoe hij zijn bemesting aanpakt en waarom hij gebruik maakt van uitgebreide mestanalyses. Verder bespreekt de B3W-begeleider wat je allemaal kan leren uit een mestanalyse. Kom ook mee een kijkje nemen naar Kris zijn nieuwe stal en pocketvergister.


Kraan PFAS

PFAS in Wallonië

29 november 2023

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.

Onze hulpmiddelen

BDBrekenmee

Met BDBrekenmee kan je makkelijk je bemestingsadvies op maat berekenen. BDBrekenmee bevat bemestingswaardes voor 79 soorten mest. Ga aan de…

Track and trace

De status van je doosje opvolgen? Dat kan met Track and trace!

CSLIM

CSLIM© is een webapplicatie van de BDB die toelaat om de lange-termijnevolutie van het organische-koolstofgehalte in akkerbouwpercelen te schatten.