Ga verder naar de inhoud

Nieuws & evenementen

Hier vindt u de laatste nieuwtjes

Voor site

Studienamiddag (sub)irrigatie

14 december 2022
Eventruimte Agropolis; Park 101, Kinrooi

Irrigatie is al decennialang belangrijk voor de productie van groenten, aardappelen en ook voedergewassen in de regio Limburg. Bij een efficiënte irrigatie wordt een irrigatiedosis afgestemd op de behoeften van de teelt en het vochthoudend vermogen van de bodem. Op dit evenement rond (sub)irrigatietechnieken toont de bodemkundige dienst jullie graag de vorderingen en resultaten van veelbelovende irrigatietechnieken.

Evenement studiedag water

Studiedag Kansen voor waterbeheer in het landbouwlandschap

6 december 2022
Auditorium Arenbergkasteel (lokaal 432-01)

Droogte en wateroverlast dwingen landbouwers en landinrichters om in te grijpen in het landbouwkundig waterbeheer. Bodemkundige Dienst van België presenteert samen met een aantal partners graag nieuwe inzichten in het peilbeheer, de irrigatietechniek en de bodemvochtretentie.

Next Land So M Webinar Agri3 website

NextLand agriculture webinar

29 november 2022

In dit webinar krijg je meer gedetailleerde informatie over de EO-diensten voor landbouw en hoe aan te sluiten bij Nextland om ter ondersteuning van je landbeheer.

EV Sleutel naar de onderwereld

Dag van de Wetenschap

27 november 2022
Kleinhoefstraat 4, Geel

Welke organismen leven er in de bodem? Hoe kan je bodemleven meten? Hoe zorgen bodemorganismen ervoor dat de bodem gezond wordt? Zoek een antwoord op al deze vragen op de bodemlevenmarkt van Thomas More, en vergeet er zeker geen bezoekje te brengen aan de Bodemkundige Dienst van België!

Infonavond landbouw en klimaatverandering foto

Infomiddag landbouw en klimaatverandering

1 december 2022
Villa Snoeck, Stationsstraat 69, Aalter

Graag nodigen we je uit voor een infonamiddag over landbouw en klimaatverandering op 1 december. We het zullen hebben over de gevolgen van klimaatverandering en hoe we ons als sector kunnen voorbereiden en aanpassen aan een veranderend klimaat.

1 Evenementnatuurlijketuinen

Bodemkwaliteit als basis voor natuurlijke tuinen

29 november 2022
Bodemkundige Dienst van België, W. de Croylaan 48, 3001 Leuven

De basis voor een succesvolle, natuurlijke tuin begint bij de bodem. Kennis over de bodemkenmerken is cruciaal, zowel bij tuinaanleg als het beheer van de tuinbodem. De chemische, fysische en biologische bodemkwaliteit moeten in balans zijn. Toch wordt hier zowel tijdens ontwerp, aanleg als beheer nog te weinig aandacht aan besteed en worden de juiste informatiebronnen niet altijd teruggevonden. Deze opleiding gaat dieper in op de beschikbare online bodemdata, interpretatie van analyseresultaten en correct bodemgebruik. Afsluitend volgt een toelichting vanuit de praktijk van één van de Green Deal-deelnemers.

18okt Inofmoment Koolstofboeren

Infonamiddag koolstofopslag

21 oktober 2022

Op dinsdag 18 oktober brachten 24 landbouwers een bezoekje aan de Bodemkundige Dienst voor een infonamiddag rond koolstofopslag. Dit gebeurde binnen het Carbon Farming-project waarvoor de Bodemkundige Dienst samenwerkt met het digitale platform Claire en Boerenbond.

Foto Kinrooi

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

29 september 2022

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater van de Bodemkundige Dienst van België, de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen.

Foto druppelirrigatie peer

Deskundig PWARO-advies in 2022

1 september 2022

In 2022 gaven pcfruit vzw en Bodemkundige Dienst van België opnieuw deskundige irrigatie- en fertigatiebegeleiding onder de naam 'PWARO'. Beredeneerd en gereguleerd water en voeding geven aan de gewassen wordt steeds belangrijker in het huidige klimaat, met langdurige droge periodes en hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen.

B3w top

B3W-nieuwsbrief

16 augustus 2022

B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, heeft nu ook een nieuwsbrief!

Euraf hoofd

De Bodemkundige Dienst op het agroforestrycongres in Sardinië

14 juni 2022

Vorige maand vond de zesde European Agroforestry Conference (EURAF2022) plaats in Nuoro, Sardinië. EURAF is het tweejaarlijkse congres met als doel het onderzoek en de praktijkkennis over agroforestry in Europa en daarbuiten te bevorderen. Tijdens deze week komen onderzoekers, beleidmakers, landbouwers, studenten … samen om hun kennis en ideeën over agroforestry uit te wisselen. De Bodemkundige Dienst was ook van de partij, én viel er in de prijzen!

Luc en Monique

Landbouw heeft iets unieks te bieden aan maatschappij - de voordelen van koolstofopslag

8 juni 2022

Opslaan van CO2 in de bodem hoeft niet gepaard te gaan met hoogtechnologische oplossingen. Het kan ook door maatregelen op boerenmaat. Monique Adams en Luc Vanschoenbeek zien dat CO2-opslag past in hun landbouwfilosofie en dat de inspanningen voor iedereen een win-winsituatie kunnen zijn.