Nieuws & evenementen
Hier vindt u de laatste nieuwtjes
Nieuw! Erkenning voor analyse PFAS in Bodemverbeterend middel
Het laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België is sinds 1 juni 2024 erkend voor de analyse van PFAS in meststoffen/bodemverbeterende middelen
Uitnodiging: Uiendag - 29 augustus 2024
Dit jaar organiseren we een ‘brede’ Uiendag op 29 augustus 2024. Naast alle gebruikelijke onderwerpen rondom rassen, gewasbescherming en bemesting bij zaaiuien en veel meer.
Project in de kijker: omgekeerde drainage met gezuiverd afvalwater
Het project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie' dat de Bodemkundige Dienst van België de afgelopen jaren coördineerde bereikte vorige week De Standaard. Ze bekeken het grondwaterpeil en op welke manieren we hieraan kunnen werken. Onderzoeken Tom Coussement gaf hen in kader daarvan een woordje uitleg over het project waarbij gezuiverd afvalwater werd ingezet om op enkele landbouwpercelen aan subirrigatie te doen.
MiNiMax - Volg op hoeveel stikstof er momenteel in de bodem zit
Binnen het project 'MiNiMax" worden ook in 2024 maandelijks 36 Vlaamse percelen opgevolgd. De actuele bodemstikstofgehaltes, de toegepaste teeltmaatregelen en bodembewerkingen, de stikstofbemesting en de weersgegevens worden in kaart gebracht en visueel voorgesteld in een vrij toegankelijk online dashboard.
Meer stuwen in landbouwgebied Siberië te Peer
Op vrijdag 31 mei werd tijdens een persmoment aangekondigd dat er 54 nieuwe stuwen geplaatst zullen worden in landbouwgebied Siberië te Peer, gelegen op het Kempens Plateau, waar de rivier de Dommel ontspringt. In het gebied wordt al heel wat onderzoek gedaan met stuwen, onder andere door de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en KU Leuven in kader van het project 'Stuwviewer met impact'.
Beginnen aan je moestuin, de eerste stap: een bodemanalyse!
Goede grond is de basis van álles, dat zegt ook televisiemaker Wim Lybaert in een artikel van Radio2. Zijn eerste tip om aan de slag te gaan voor je moestuin is dan ook zorgen voor goede grond. Wil je er zeker van zijn? Dan kan je natuurlijk bij de Bodemkundige Dienst van België terecht voor een analyse!
Studienamiddag Bodem en Bemesting
Op donderdag 14 maart 2024 vond de Studienamiddag Bodem en Bemesting plaats. Kon je er niet bijzijn, of wil je even terugblikken op wat besproken werd? Dan kan je hier de presentaties downloaden en de publicaties bestellen.
Haal meer uit je bodemstaal!
Bodemstalen, hét instrument om je grond te leren kennen. Ervaring leert immers dat niet alle percelen dezelfde karakteristieken hebben. Frequente en gerichte analyses geven je een goed zicht op de dynamiek in je bodem. Stikstofstalen en -bemestingsadviezen helpen dan weer beredeneerd te bemesten, met aandacht voor opbrengst en kwaliteit, maar ook de mogelijke impact naar milieu (nitraatresidu).
Webinar: Kansen en beperkingen van druppelirrigatie
Droogte ten gevolge van klimaatverandering zet aan tot innovatie bij het watergebruik door irrigatie. Gedurende vier jaar werd in het VLAIO DRIP-project praktijk- en
proefveldonderzoek gevoerd om een beter inzicht te krijgen in druppelirrigatie en het gebruik van bodemvochtsensoren. De resultaten van het project werden voorgesteld tijdens dit webinar. Bekijk hier de opname.
De Bodemkundige Dienst op het WaterWinstEvent
Op 16 november waren onderzoekers van de Bodemkundige Dienst te gast op het WaterWinst Event voor de fruitteelt. Ze gaven er uitleg over de projecten OP-PEIL, Bodaslim en GOM.
PFAS in Wallonië
PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.