Ga verder naar de inhoud

PFAS in Wallonië

29 november 2023
Kraan PFAS

PFAS, wat is dat?

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Ze worden veel gebruikt in de industrie, maar ook in producten zoals de anti-aanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim... Het gebruik van deze stoffen werd door de EU in 2006 aan banden gelegd.

In de periode tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres (in de regio rond Aat) PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.

Vanaf 24 november 2023 analyseerde la société wallone des eaux (SWDE) alle distributiezones op PFAS. Het blijkt dat de toekomstige PFAS-norm (100 nanogram per liter) overal wordt gerespecteerd in het hele netwerk dat door de SWDE wordt bediend. Zo'n 62,5% van de resultaten ligt zelfs onder de detectiemogelijkheden van laboratoriuminstrumenten en wordt gepubliceerd met de notatie "<1 ng/l".

PFAS-waarde boven 100 ng/l, wat nu?

Als de drempel van 100 nanogram per liter wordt overschreden, raadt het Waalse Gewest de inwoners aan om geen leidingwater meer te consumeren. Het wordt ook aanbevolen om geen groenten uit eigen tuin en zelfgeproduceerde eieren (huiskippen) te consumeren.

Meer weten over PFAS in eigen water en bodem

Voor meer informatie of voor een analyse van PFAS in eigen water en bodem: contacteer ons via info@bdb.be

Meer informatie over de situatie rond PFAS in Wallonië vind je op de website of bij de FAQ.

Gerelateerde artikels

Foto Gezuiverd afvalwater overview

Project gezuiverd afvalwater voor subirrigatie finalist voor Europese ARIA

15 november 2023

Het project Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie is één van de geselecteerde finalisten voor een ARIA, een Agricultural and Rural Inspiration Award. Ook jij kan stemmen voor de publieksprijs!

Foto: © vrt

Nieuwsbericht bdb video

Prijs voor project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie'

16 oktober 2023

Het project “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie – water vasthouden in het landschap” mocht als winnaar van de ‘Prima Plattelandsproject 2021’-prijs een video opnemen om het project in de kijker te zetten.

Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte

4 juli 2023

In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.