Beredeneerd bijbemesten of irrigeren?
De aanhoudende droogte van de afgelopen weken stelt de teelten flink op de proef. Wil je nog een bijbemesting uitvoeren, of irrigatie toepassen, doe dit dan op een beredeneerde manier! Een gerichte bijbemesting en/of irrigatie is essentieel voor een goede opbrengst en kwaliteit van de gewassen.
Neem nu een N-index bodemstaal voor een correcte bijbemesting
Bij teelten die een 4-tal weken geleden geplant/gezaaid werden en een eerste basisbemesting kregen, is dit het ideale moment om via een bodemstaal na te kijken of er een bijbemesting nodig is. Dit kan via onze N-INDEX bodemanalyse:
- meting van de bodemvoorraad (minerale N), pH en koolstof
- inschatting van de mineralisatie specifiek voor uw perceel
- optimaal advies in functie van opbrengst en kwaliteit
- geldig als terugverdienpraktijk in het kader van de mestwetgeving (meer info over de terugverdienpraktijk)
Beredeneerd irrigeren!
De vochtbehoefte van de gewassen - en dus ook de opbrengstderving bij droogtestress - varieert doorheen de verschillende groeistadia die gewassen doorlopen. Wij hebben de knowhow om je te adviseren wanneer er geïrrigeerd moet worden om het water optimaal in te zetten. Ook teveel beregenen is te vermijden: hier bestaat de kans dat de ziektedruk in de gewassen verhoogt en dat er belangrijke nutriënten uitspoelen. Schenk zeker ook voldoende aandacht aan de kwaliteit van het beregeningswater en laat dit controleren om bijkomende problemen in uw gewassen te voorkomen.
Wij denken graag samen na over een bemesting en /of irrigatiestrategie op maat. Neem contact met ons op voor praktisch advies.
Samen zorgen we voor een veerkrachtige teelt, ook in droge tijden.
Gerelateerde artikels

Beoordeel zelf de bodemkwaliteit op jouw bedrijf
In kader van het B3W-project werd een gids samengesteld waarmee je als landbouwer zelf leert de kwaliteit van je bodem te beoordelen in drie stappen: Kijk naar je perceel. Meet de verdichting met een prikstok. Analyseer een aardkluit. Bekijk de gids op de B3W-website.

MiNiMax - Volg op hoeveel stikstof er momenteel in de bodem zit
Binnen het project 'MiNiMax" worden ook in 2024 maandelijks 36 Vlaamse percelen opgevolgd. De actuele bodemstikstofgehaltes, de toegepaste teeltmaatregelen en bodembewerkingen, de stikstofbemesting en de weersgegevens worden in kaart gebracht en visueel voorgesteld in een vrij toegankelijk online dashboard.

Beginnen aan je moestuin, de eerste stap: een bodemanalyse!
Goede grond is de basis van álles, dat zegt ook televisiemaker Wim Lybaert in een artikel van Radio2. Zijn eerste tip om aan de slag te gaan voor je moestuin is dan ook zorgen voor goede grond. Wil je er zeker van zijn? Dan kan je natuurlijk bij de Bodemkundige Dienst van België terecht voor een analyse!