Ga verder naar de inhoud

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

T. Coussement
29 september 2022
Foto Kinrooi

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater. Voor dit onderzoek werkt de Bodemkundige Dienst van België samen met de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen. Ze onderzoeken als eerste in Vlaanderen de mogelijkheden van het gebruik van gezuiverd afvalwater voor ondergrondse irrigatie. De eerste resultaten in de droge zomer van 2022 oogden alvast veelbelovend.

De demonstratie bracht ruim 40 geïnteresseerde landbouwers, onderzoekers en beleidsmedewerkers naar het veld voor de uitleg van onderzoeker Tom Coussement van de Bodemkundige Dienst en Prof. Marijke Huysmans van de VUB. Ook de nieuwsdiensten van de vrt, Het Belang van Limburg en het Nieuwsblad waren van de partij.

Meer gedetailleerde resultaten van het eerste proefjaar zullen later dit najaar gepubliceerd worden.

Ben je op zoek naar wat meer informatie over subirrigatie, drainage en peilgestuurde drainage? Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina over grondwaterpeilbeheer of contacteer onderzoeker Tom Coussement via tcoussement@bdb.be voor vragen in verband met subirrigatie.

Foto: © vrt

Gerelateerde artikels

Kraan PFAS

PFAS in Wallonië

29 november 2023

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.

Foto Gezuiverd afvalwater overview

Project gezuiverd afvalwater voor subirrigatie finalist voor Europese ARIA

15 november 2023

Het project Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie is één van de geselecteerde finalisten voor een ARIA, een Agricultural and Rural Inspiration Award. Ook jij kan stemmen voor de publieksprijs!

Foto: © vrt

Nieuwsbericht bdb video

Prijs voor project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie'

16 oktober 2023

Het project “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie – water vasthouden in het landschap” mocht als winnaar van de ‘Prima Plattelandsproject 2021’-prijs een video opnemen om het project in de kijker te zetten.