Ga verder naar de inhoud

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

T. Coussement
29 september 2022
Foto Kinrooi

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater. Voor dit onderzoek werkt de Bodemkundige Dienst van België samen met de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen. Ze onderzoeken als eerste in Vlaanderen de mogelijkheden van het gebruik van gezuiverd afvalwater voor ondergrondse irrigatie. De eerste resultaten in de droge zomer van 2022 oogden alvast veelbelovend.

De demonstratie bracht ruim 40 geïnteresseerde landbouwers, onderzoekers en beleidsmedewerkers naar het veld voor de uitleg van onderzoeker Tom Coussement van de Bodemkundige Dienst en Prof. Marijke Huysmans van de VUB. Ook de nieuwsdiensten van de vrt, Het Belang van Limburg en het Nieuwsblad waren van de partij.

Meer gedetailleerde resultaten van het eerste proefjaar zullen later dit najaar gepubliceerd worden.

Ben je op zoek naar wat meer informatie over subirrigatie, drainage en peilgestuurde drainage? Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina over grondwaterpeilbeheer of contacteer onderzoeker Tom Coussement via tcoussement@bdb.be voor vragen in verband met subirrigatie.

Foto: © vrt

Gerelateerde artikels

Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte

4 juli 2023

In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.

Website overzicht

Een geslaagde studienamiddag (sub)irrigatie

16 december 2022

Op woensdag 14 december vond in Kinrooi een studiedag rond (sub)irrigatie plaats. Onderzoekers van de Bodemkundige Dienst van België en Proefstation voor de groenteteelt zetten er enkele (sub)irrigatietechnieken in de kijker en bespraken vorderingen en resultaten van veelbelovende irrigatietechnieken.

Foto druppelirrigatie peer

Deskundig PWARO-advies in 2022

1 september 2022

In 2022 gaven pcfruit vzw en Bodemkundige Dienst van België opnieuw deskundige irrigatie- en fertigatiebegeleiding onder de naam 'PWARO'. Beredeneerd en gereguleerd water en voeding geven aan de gewassen wordt steeds belangrijker in het huidige klimaat, met langdurige droge periodes en hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen.