Ga verder naar de inhoud

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

T. Coussement
29 september 2022
Foto Kinrooi

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater. Voor dit onderzoek werkt de Bodemkundige Dienst van België samen met de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen. Ze onderzoeken als eerste in Vlaanderen de mogelijkheden van het gebruik van gezuiverd afvalwater voor ondergrondse irrigatie. De eerste resultaten in de droge zomer van 2022 oogden alvast veelbelovend.

De demonstratie bracht ruim 40 geïnteresseerde landbouwers, onderzoekers en beleidsmedewerkers naar het veld voor de uitleg van onderzoeker Tom Coussement van de Bodemkundige Dienst en Prof. Marijke Huysmans van de VUB. Ook de nieuwsdiensten van de vrt, Het Belang van Limburg en het Nieuwsblad waren van de partij.

Meer gedetailleerde resultaten van het eerste proefjaar zullen later dit najaar gepubliceerd worden.

Ben je op zoek naar wat meer informatie over subirrigatie, drainage en peilgestuurde drainage? Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina over grondwaterpeilbeheer of contacteer onderzoeker Tom Coussement via tcoussement@bdb.be voor vragen in verband met subirrigatie.

Foto: © vrt

Gerelateerde artikels

Op deze foto van 24 juli 2022, zien we het verschil tussen het gedeelte van het perceel met subirrigatie (rechtsboven) en dat zonder subirrigatie (linksonder) tijdens de zeer droge zomer van 2022.

Project in de kijker: omgekeerde drainage met gezuiverd afvalwater

27 juni 2024

Het project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie' dat de Bodemkundige Dienst van België de afgelopen jaren coördineerde bereikte vorige week De Standaard. Ze bekeken het grondwaterpeil en op welke manieren we hieraan kunnen werken. Onderzoeken Tom Coussement gaf hen in kader daarvan een woordje uitleg over het project waarbij gezuiverd afvalwater werd ingezet om op enkele landbouwpercelen aan subirrigatie te doen.

Stuw 3 bijgesneden

Meer stuwen in landbouwgebied Siberië te Peer

3 juni 2024

Op vrijdag 31 mei werd tijdens een persmoment aangekondigd dat er 54 nieuwe stuwen geplaatst zullen worden in landbouwgebied Siberië te Peer, gelegen op het Kempens Plateau, waar de rivier de Dommel ontspringt. In het gebied wordt al heel wat onderzoek gedaan met stuwen, onder andere door de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en KU Leuven in kader van het project 'Stuwviewer met impact'.

Kraan PFAS

PFAS in Wallonië

29 november 2023

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.