Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater. Voor dit onderzoek werkt de Bodemkundige Dienst van België samen met de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen. Ze onderzoeken als eerste in Vlaanderen de mogelijkheden van het gebruik van gezuiverd afvalwater voor ondergrondse irrigatie. De eerste resultaten in de droge zomer van 2022 oogden alvast veelbelovend.
De demonstratie bracht ruim 40 geïnteresseerde landbouwers, onderzoekers en beleidsmedewerkers naar het veld voor de uitleg van onderzoeker Tom Coussement van de Bodemkundige Dienst en Prof. Marijke Huysmans van de VUB. Ook de nieuwsdiensten van de vrt, Het Belang van Limburg en het Nieuwsblad waren van de partij.
Meer gedetailleerde resultaten van het eerste proefjaar zullen later dit najaar gepubliceerd worden.
Ben je op zoek naar wat meer informatie over subirrigatie, drainage en peilgestuurde drainage? Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina over grondwaterpeilbeheer of contacteer onderzoeker Tom Coussement via tcoussement@bdb.be voor vragen in verband met subirrigatie.
Foto: © vrt
Gerelateerde artikels

Vanaf 1 juli nieuwe drainage verplicht peilgestuurd in bepaalde gebieden
Wil je nieuwe drainage aanleggen? Dan moet dit vanaf 1 juli 2025 peilgestuurde drainage zijn in bepaalde gebieden.

Nieuwe adviezen duurzaam waterbeheer
De Bodemkundige Dienst heeft sinds kort enkele nieuwe, bedrijfsspecifieken adviezen voor je, telkens te bekostigen met behulp van de kennisportefeuille van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Deze adviezen zijn op maat gemaakt voor jouw bedrijf en er worden telkens een aantal bedrijfs- en/of perceelsbezoeken ingepland. Neem meteen een kijkje!

PFAS in Wallonië
PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.