Nieuwe adviezen duurzaam waterbeheer
De Bodemkundige Dienst heeft sinds kort enkele nieuwe, bedrijfsspecifieken adviezen voor je, telkens te bekostigen met behulp van de kennisportefeuille van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Deze adviezen zijn op maat gemaakt voor jouw bedrijf en er worden telkens een aantal bedrijfs- en/of perceelsbezoeken ingepland.
Meer inhoudelijke info vind je op de pagina van de adviezen zelf:
Drainage van landbouwpercelen met behulp van perceelsgrachten of ondergrondse buisdrainage staat toe om percelen die kampen met wateroverlast toch bruikbaar te maken voor intensieve landbouwactiviteiten. Anderzijds tonen de afgelopen jaren dat overmatige drainage ook kan leiden tot problemen met droogtestress tijdens het groeiseizoen. Een goede balans tussen water afvoeren en besparen op het perceel wordt dus steeds belangrijker. Het combineren van de klassieke buisdrainage met waterbesparende technieken zoals peilgestuurde drainage of het plaatsen van landbouwstuwen biedt op veel plaatsen perspectief om het beschikbare water maximaal te conserveren en te benutten.
Hoe gaat de kennisportefeuille in zijn werk?
Heb je interesse in een of meerdere van deze adviezen en wil je deze aankopen met je kennisportefeuille? Dan is het belangrijk dat je eerst de steunaanvraag voor de gekozen vorming indient via het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en daarna de verantwoordelijke voor dit advies bij de Bodemkundige Dienst van België contacteert. Samen leggen we vervolgens een eerste contactmoment vast.
Meer informatie over hoe je de vorming kan aankopen met je kennisportefeuille vind je op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Gerelateerde artikels

Vanaf 1 juli nieuwe drainage verplicht peilgestuurd in bepaalde gebieden
Wil je nieuwe drainage aanleggen? Dan moet dit vanaf 1 juli 2025 peilgestuurde drainage zijn in bepaalde gebieden.

PFAS in Wallonië
PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.

Project Stuwviewer in de kijker: 3 nieuwe stuwen voor Polder Vlassenbroek
Waterloopbeheerder, Polder Vlassenbroek, stelde zich kandidaat voor een pilootproject Stuwviewer. Het project is een samenwerking tussen Boerennatuur Vlaanderen, De Bodemkundige Dienst van België en de KU Leuven, met steun van VLAIO. De doelstelling van Stuwviewer bestaat erin om landbouwers weerbaarder te maken tegen de steeds toenemende effecten van de klimaatverandering. In het bijzonder gaat de aandacht naar de aanpak van (te) lage grondwaterstanden tijdens droge zomerperiodes door de bouw van stuwen op het fijnmazig stelsel van waterlopen.