Project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie' sleept prijs in de wacht
In 2021 werd het project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie - water vasthouden in het landschap' tot winnaar gekroond van de 'Prima Plattelandsproject'-prijs. Daarom mochten Tom Coussement van de Bodemkundige Dienst van België en Lara Speijer van de Vrije Universiteit Brussel een video opnemen om het project in de kijker te zetten. Daarin leggen ze uit waarom het belangrijk is om gezuiverd afvalwater duurzaam te gebruiken om de waterreserves in ons landschap te versterken, en hoe we dit precies aanpakken in onze pilootstudie in Kinrooi.
Het project wordt uitgevoerd door de Bodemkundige Dienst van België, Vrije Universiteit Brussel, Aquafin, en Boerennatuur Vlaanderen. Meer info over subirrigatie en over het project is te vinden op de pagina over Grondwaterpeilbeheer, peilgestuurde drainage en subirrigatie, en op de Project Grow-pagina.
Nog vragen in verband met subirrigatie? Daarmee kan je terecht bij Tom Coussement via tcoussement@bdb.be.

Gerelateerde artikels

PFAS in Wallonië
PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.

Project gezuiverd afvalwater voor subirrigatie finalist voor Europese ARIA
Het project Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie is één van de geselecteerde finalisten voor een ARIA, een Agricultural and Rural Inspiration Award. Ook jij kan stemmen voor de publieksprijs!
Foto: © vrt

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte
In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.