Ga verder naar de inhoud

Nieuws & evenementen

Hier vindt u de laatste nieuwtjes

Foto bij nieuwsbericht agroforestry

Minister Crevits bezoekt het agroforestryperceel van landbouwer Nico uit Bekkevoort

13 april 2022

Op 5 april vond het persmoment plaats voor het Agroforestry-project van de Bodemkundige Dienst van België in samenwerking met Boerenbond en Ilvo. Op het agroforestryperceel van gastheer en landbouwer Nico Vandervelpen hielpen ook minister van landbouw Hilde Crevits en Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, een handje bij de aanleg van de omheining van de jonge bomen.

LEADER De levende bodem onder onze voeten

Filmpje: De levende bodem onder onze voeten

29 maart 2022

We staan er vaak niet bij stil. Maar in de grond onder onze voeten, leeft een hele wereld van krioelende organismen.

Compost Annemie Elsen

Filmpje: Waarom compost aanbrengen op je veld?

15 maart 2022

In dit filmpje vertelt Annemie Elsen (Bodemkundige Dienst van België) over haar ervaringen met compost -het zwarte goud- in een langlopende praktijkproef.

Waarom landbouwers groenbedekkers gebruiken in hun rotatie

Filmpje: groenbedekkers in rotatie met voedergewassen

28 februari 2022

In deze video getuigen twee landbouwers waarom zij gebruik maken van groenbedekkers in hun rotatie.

Tarwe

Bemesting tarwe afstemmen op hoge kunstmestprijzen?

17 februari 2022

De voorbije maanden zagen we een sterke stijging van de kunstmestprijzen. Voor de stikstofbemesting in tarwe heeft dit als gevolg dat het nog belangrijker is om bemesting zo goed mogelijk af te stemmen op het economisch optimum.

Bodemstaal2

Filmpje: Waarom laat je een bodemstaal nemen?

14 februari 2022

Dit filmpje is de eerste in de reeks en laat zien waarom je een bodemstaal laat nemen en welke informatie je kan halen uit een bodemanalyse.

VILT koolstofboer niet kerend

Lidl start proefproject om van 15 landbouwers "koolfstofboer" te maken

10 februari 2022

Vijftien landbouwers krijgen de komende vijf jaar begeleiding om koolstofboer te worden. Daarbij passen ze hun methodes aan, om zoveel mogelk CO2 vast te leggen in de bodem. Ze kunnen daaraan verdienen door de CO2 in de vorm van "carbon credits" te verkopen. Het project is een initiatief van retailer Lidl, in samenwerking met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, Bodemkundige Dienst van België en Rikolto.

Perceel NDVI

Efficiënt watergebruik via aansturing van irrigatie

10 februari 2022

De Bodemkundige Dienst van België (BDB) zet in op het verbeteren van de waterkwaliteit- en kwantiteit. Het project ‘Watergebruiksefficiëntie optimaliseren met intelligente irrigatieaansturing’ ging de uitdaging aan om de irrigatietechnieken verder op punt te stellen met bodemscans en satellietbeelden voor het plaatsspecifiek beregenen.

Te veel compost in de tuin kan dat

Te veel compost in de tuin kan dat?

13 januari 2022

Organisch materiaal verbetert de structuur van de bodem en zorgt voor een rijk bodemleven. Ecologische tuiniers doen daarom graag beroep op compost. Maar kan je ook teveel compost of organische meststoffen aanvoeren?

Project Subirri winnaar ‘Prima Plattelandsproject 2021’

Project Subirri winnaar ‘Prima Plattelandsproject 2021’

10 januari 2022

Het project Subirri - Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie heeft de prijs voor Prima Plattelandsproject 2021 binnen het thema ‘innovatie in de landbouw’ in de wacht gesleept.

In dit project, dat BDB uitvoert in samenwerking met Vrije Universiteit Brussel, Aquafin, en Boerennatuur Vlaanderen wordt een pilootstudie uitgevoerd naar het gebruik van hoogwaardig gezuiverd afvalwater als waterbron voor ondergrondse irrigatie.

Tuin

Vlaamse tuinbodems onder de loep

14 december 2021

We beheren onze tuin meestal volgens regels en tips die we her en der bijeensprokkelen. Maar veel van die tips en gewoonten zijn niet (meer) aangepast aan de actuele bodemsituatie. In een nieuwe publicatie wordt de toestand van onze tuinen uitgebreid toegelicht.

Presentaties themadag Irrigatie (Bree)

Presentaties themadag Irrigatie (Bree)

2 december 2021

Op 26/11/2021 organiseerden de Bodemkundige Dienst van België (BDB), Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) en PVL Bocholt een themadag over irrigatie op het bedrijf van Bert Peurteners in Bree. Na het openingswoord dat werd verzorgd door Mevrouw de Gedeputeerde Inge Moors kregen de vijftig deelnemers een overzicht van innovatieve technieken die bijdragen om irrigatie efficiënt toe te passen.