Nieuws & evenementen
Hier vindt u de laatste nieuwtjes
Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi
Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater van de Bodemkundige Dienst van België, de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen.
Deskundig PWARO-advies in 2022
In 2022 gaven pcfruit vzw en Bodemkundige Dienst van België opnieuw deskundige irrigatie- en fertigatiebegeleiding onder de naam 'PWARO'. Beredeneerd en gereguleerd water en voeding geven aan de gewassen wordt steeds belangrijker in het huidige klimaat, met langdurige droge periodes en hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen.
B3W-nieuwsbrief
B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, heeft nu ook een nieuwsbrief!
De Bodemkundige Dienst op het agroforestrycongres in Sardinië
Vorige maand vond de zesde European Agroforestry Conference (EURAF2022) plaats in Nuoro, Sardinië. EURAF is het tweejaarlijkse congres met als doel het onderzoek en de praktijkkennis over agroforestry in Europa en daarbuiten te bevorderen. Tijdens deze week komen onderzoekers, beleidmakers, landbouwers, studenten … samen om hun kennis en ideeën over agroforestry uit te wisselen. De Bodemkundige Dienst was ook van de partij, én viel er in de prijzen!
Landbouw heeft iets unieks te bieden aan maatschappij - de voordelen van koolstofopslag
Opslaan van CO2 in de bodem hoeft niet gepaard te gaan met hoogtechnologische oplossingen. Het kan ook door maatregelen op boerenmaat. Monique Adams en Luc Vanschoenbeek zien dat CO2-opslag past in hun landbouwfilosofie en dat de inspanningen voor iedereen een win-winsituatie kunnen zijn.
Klimaatkracht van tuinen
Ben jij benieuwd naar de impact van gazonbeheer op het klimaat? Wij ook!
Daarom onderzoekt de Bodemkundige Dienst van België samen met KU Leuven in het kader van een KU Leuven onderzoeksproject naar de klimaatkracht van tuinen.
Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu
Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen.
Filmpje: Hoe werkt de nutriëntencyclus
Onze bodems zijn rijk aan voedingsstoffen en dankzij het bodemleven kunnen ook planten genieten van deze rijkdom. Zonder deze unieke samenwerking tussen planten en bacteriën en schimmels zou de wereld er erg anders uitzien.
Minister Crevits bezoekt het agroforestryperceel van landbouwer Nico uit Bekkevoort
Op 5 april vond het persmoment plaats voor het Agroforestry-project van de Bodemkundige Dienst van België in samenwerking met Boerenbond en Ilvo. Op het agroforestryperceel van gastheer en landbouwer Nico Vandervelpen hielpen ook minister van landbouw Hilde Crevits en Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, een handje bij de aanleg van de omheining van de jonge bomen.
Filmpje: De levende bodem onder onze voeten
We staan er vaak niet bij stil. Maar in de grond onder onze voeten, leeft een hele wereld van krioelende organismen.
Filmpje: Waarom compost aanbrengen op je veld?
In dit filmpje vertelt Annemie Elsen (Bodemkundige Dienst van België) over haar ervaringen met compost -het zwarte goud- in een langlopende praktijkproef.