Ga verder naar de inhoud

Nieuws & evenementen

Hier vindt u de laatste nieuwtjes

Main klimaat kracht

Klimaatkracht van tuinen

23 mei 2022

Ben jij benieuwd naar de impact van gazonbeheer op het klimaat? Wij ook!
Daarom onderzoekt de Bodemkundige Dienst van België samen met KU Leuven in het kader van een KU Leuven onderzoeksproject naar de klimaatkracht van tuinen.

Miscanthussnippers

Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu

13 mei 2022

Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen.

LEADER Hoe werkt de nutriëntencyclus

Filmpje: Hoe werkt de nutriëntencyclus

13 april 2022

Onze bodems zijn rijk aan voedingsstoffen en dankzij het bodemleven kunnen ook planten genieten van deze rijkdom. Zonder deze unieke samenwerking tussen planten en bacteriën en schimmels zou de wereld er erg anders uitzien.

Foto bij nieuwsbericht agroforestry

Minister Crevits bezoekt het agroforestryperceel van landbouwer Nico uit Bekkevoort

13 april 2022

Op 5 april vond het persmoment plaats voor het Agroforestry-project van de Bodemkundige Dienst van België in samenwerking met Boerenbond en Ilvo. Op het agroforestryperceel van gastheer en landbouwer Nico Vandervelpen hielpen ook minister van landbouw Hilde Crevits en Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, een handje bij de aanleg van de omheining van de jonge bomen.

LEADER De levende bodem onder onze voeten

Filmpje: De levende bodem onder onze voeten

29 maart 2022

We staan er vaak niet bij stil. Maar in de grond onder onze voeten, leeft een hele wereld van krioelende organismen.

Compost Annemie Elsen

Filmpje: Waarom compost aanbrengen op je veld?

15 maart 2022

In dit filmpje vertelt Annemie Elsen (Bodemkundige Dienst van België) over haar ervaringen met compost -het zwarte goud- in een langlopende praktijkproef.

Waarom landbouwers groenbedekkers gebruiken in hun rotatie

Filmpje: groenbedekkers in rotatie met voedergewassen

28 februari 2022

In deze video getuigen twee landbouwers waarom zij gebruik maken van groenbedekkers in hun rotatie.

Tarwe

Bemesting tarwe afstemmen op hoge kunstmestprijzen?

17 februari 2022

De voorbije maanden zagen we een sterke stijging van de kunstmestprijzen. Voor de stikstofbemesting in tarwe heeft dit als gevolg dat het nog belangrijker is om bemesting zo goed mogelijk af te stemmen op het economisch optimum.

Bodemstaal2

Filmpje: Waarom laat je een bodemstaal nemen?

14 februari 2022

Dit filmpje is de eerste in de reeks en laat zien waarom je een bodemstaal laat nemen en welke informatie je kan halen uit een bodemanalyse.

VILT koolstofboer niet kerend

Lidl start proefproject om van 15 landbouwers "koolfstofboer" te maken

10 februari 2022

Vijftien landbouwers krijgen de komende vijf jaar begeleiding om koolstofboer te worden. Daarbij passen ze hun methodes aan, om zoveel mogelk CO2 vast te leggen in de bodem. Ze kunnen daaraan verdienen door de CO2 in de vorm van "carbon credits" te verkopen. Het project is een initiatief van retailer Lidl, in samenwerking met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, Bodemkundige Dienst van België en Rikolto.

Perceel NDVI

Efficiënt watergebruik via aansturing van irrigatie

10 februari 2022

De Bodemkundige Dienst van België (BDB) zet in op het verbeteren van de waterkwaliteit- en kwantiteit. Het project ‘Watergebruiksefficiëntie optimaliseren met intelligente irrigatieaansturing’ ging de uitdaging aan om de irrigatietechnieken verder op punt te stellen met bodemscans en satellietbeelden voor het plaatsspecifiek beregenen.