Ga verder naar de inhoud

Nieuws & evenementen

Hier vindt u de laatste nieuwtjes

Thesisprijs

Thesisprijs voor onderzoek naar maaimeststoffen Jasper van Opstal

25 januari 2023

De thesisprijs voor biologische en agro-ecologische landbouw en voeding van het Vlaams BioKennisNetwerk ging dit jaar naar Jasper van Opstal. Jasper is student aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven en werd in zijn onderzoek begeleid door Helena Vanrespaille, onderzoeker bij de Bodemkundige Dienst van België. Annemie Elsen en directeur Hilde Vandendriessche van de Bodemkundige Dienst waren zijn thesispromotoren.

Website overzicht

Een geslaagde studienamiddag (sub)irrigatie

16 december 2022

Op woensdag 14 december vond in Kinrooi een studiedag rond (sub)irrigatie plaats. Onderzoekers van de Bodemkundige Dienst van België en Proefstation voor de groenteteelt zetten er enkele (sub)irrigatietechnieken in de kijker en bespraken vorderingen en resultaten van veelbelovende irrigatietechnieken.

18okt Inofmoment Koolstofboeren

Infonamiddag koolstofopslag

21 oktober 2022

Op dinsdag 18 oktober brachten 24 landbouwers een bezoekje aan de Bodemkundige Dienst voor een infonamiddag rond koolstofopslag. Dit gebeurde binnen het Carbon Farming-project waarvoor de Bodemkundige Dienst samenwerkt met het digitale platform Claire en Boerenbond.

Foto Kinrooi

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

29 september 2022

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater van de Bodemkundige Dienst van België, de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen.

Foto druppelirrigatie peer

Deskundig PWARO-advies in 2022

1 september 2022

In 2022 gaven pcfruit vzw en Bodemkundige Dienst van België opnieuw deskundige irrigatie- en fertigatiebegeleiding onder de naam 'PWARO'. Beredeneerd en gereguleerd water en voeding geven aan de gewassen wordt steeds belangrijker in het huidige klimaat, met langdurige droge periodes en hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen.

B3w top

B3W-nieuwsbrief

16 augustus 2022

B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, heeft nu ook een nieuwsbrief!

Euraf hoofd

De Bodemkundige Dienst op het agroforestrycongres in Sardinië

14 juni 2022

Vorige maand vond de zesde European Agroforestry Conference (EURAF2022) plaats in Nuoro, Sardinië. EURAF is het tweejaarlijkse congres met als doel het onderzoek en de praktijkkennis over agroforestry in Europa en daarbuiten te bevorderen. Tijdens deze week komen onderzoekers, beleidmakers, landbouwers, studenten … samen om hun kennis en ideeën over agroforestry uit te wisselen. De Bodemkundige Dienst was ook van de partij, én viel er in de prijzen!

Luc en Monique

Landbouw heeft iets unieks te bieden aan maatschappij - de voordelen van koolstofopslag

8 juni 2022

Opslaan van CO2 in de bodem hoeft niet gepaard te gaan met hoogtechnologische oplossingen. Het kan ook door maatregelen op boerenmaat. Monique Adams en Luc Vanschoenbeek zien dat CO2-opslag past in hun landbouwfilosofie en dat de inspanningen voor iedereen een win-winsituatie kunnen zijn.