Bruine, ingezonken vlekken aan de top (de neus) van tomaten, paprika’s of courgetten, wie heeft dit fenomeen nog niet meegemaakt? Deze symptomen duiden op neusrot en zelfs de professionele groenteteler heeft regelmatig met dit probleem te maken. Neusrot wordt niet veroorzaakt door schimmels, bacteriën of virussen. De echte oorzaak is een gebrek aan calcium in de vrucht, waardoor de celwanden hun stevigheid verliezen. Waarop kan je letten om neusrot te voorkomen in de serre? Neusrot

Enerzijds kan een absoluut gebrek aan calcium in de bodem een oorzaak zijn. Indien de wortels weinig calcium opnemen, zal een calciumgebrek optreden. Overvloedig kalk strooien is echter in de meeste gevallen geen oplossing! In de bodem speelt de verhouding aan verschillende minerale voedingselementen een grote rol. Als deze verhouding verstoord wordt, komt de opneembaarheid van de nutriënten in gedrang. Zo mag bijvoorbeeld de calcium/magnesiumverhouding niet groter zijn dan 50. Een te hoge zoutconcentratie in de serre kan om diezelfde reden de oorzaak zijn van calciumgebrek.

Anderzijds is het de voorbije weken zeer warm geweest. Bij warm weer nemen de plantenwortels veel vocht op. Wanneer de bodem niet voldoende vochtig is, gaat de plant water halen uit de vrucht. De cellen waaruit de vrucht is opgebouwd kunnen hierdoor schade oplopen. Indien de celwand te weinig calcium bevat wordt ze zwak en gaan cellen lekken, met een bruinzwarte kleur aan de neus als resultaat. Bij warm weer wordt het aangeraden om de serre te verluchten en ook niet téveel water geven per keer, aangezien anders de wortelactiviteit vertraagd wordt.

De oorzaak van neusrot is complex en vereist enige kennis over de behoeften van de plant en het belang van alle voedingselementen in de bodem. Om neusrot te voorkomen is het zinvol een bodemstaal te nemen van de serre voor een standaardgrondontleding met bijkomende zoutconcentratie. Op deze manier kunnen de bekalking, de voedingselementen en de zoutconcentratie in de juiste richting gestuurd worden. In het tuindoosje van de Bodemkundige Dienst van België zit onder andere een boekje met informatie over verschillende voedingselementen en hoe je zelf een bodemstaal kan nemen. Dit bodemstaal doe je in een staalnamezakje, dat je vervolgens opstuurt naar de Bodemkundige Dienst. Wij analyseren het staal in ons laboratorium en geven je een specifiek bekalking en bemestingsadvies voor de komende 3 jaar. Op deze manier kan de voedingstoestand van je bodem opnieuw bijgestuurd worden en kan je genieten van mooie, sappige groenten zonder bruine plekken!


Klik hier voor een bestelling tuindoosje of voor vragen hieromtrent .

tuindoosje