Ga verder naar de inhoud

Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu

F. Vandekerchove, M. Tits, S. Palmans, S. Clercx, M. Vandermersch, R. Tallieu, J. Balis, F. Moors
13 mei 2022
Miscanthussnippers

Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen. Het toedienen van houtachtige bodemverbeteraars in het najaar en de stikstofimmobilisatie die deze met zich meebrengt, zorgde ervoor dat de groebedekkers die kort nadien werden gezaaid, beperkt werden in hun groei. De toediening van houtige bodemverbeteraars in het najaar bleek geen impact te hebben op de latere maïsopbrengst en zorgde bovendien voor lagere nitraatresidu’s in het volgende jaar.

Gerelateerde artikels

2021 11 22 Prov A persconferentie Hooibeekhoeve 041 resized

Onderbroeken als indicator voor een actief bodemleven

25 november 2021

In het plattelandsproject Sleutel tot de Onderwereld werken onderzoekers aan een database van bodemstalen uit de Kempen om zo het bodemleven in kaart te brengen.

Overzicht bodemleven banner

GEANNULEERD - Bodemleven ontdekken op de dag van de wetenschap

27 oktober 2021
28 november 2021
Kleinhoefstraat, Geel, België
DEZE ACTIVITEIT WERD VANWEGE STIJGENDE CORONACIJFERS GEANNULEERD DOOR DE ORGANISATIE VAN DE DAG VAN DE WETENSCHAP Als je over de bodem…
Staalname drain

Een correcte voeding op substraat vraagt meerdere analyses

27 september 2021

Een goede plantengroei op hydrocultuur vraagt een uitgebalanceerde voedingsoplossing. Dat betekent in de eerste plaats kunnen starten met kwalitatief aanmaakwater. Tijdens de teelt kan de voedingsoplossing worden bijgestuurd op basis van een analyse van het drainwater en/of het druppelwater. Werk je met organisch substraat, dan biedt ook een substraatanalyse nuttige informatie.