Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu

Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen. Het toedienen van houtachtige bodemverbeteraars in het najaar en de stikstofimmobilisatie die deze met zich meebrengt, zorgde ervoor dat de groebedekkers die kort nadien werden gezaaid, beperkt werden in hun groei. De toediening van houtige bodemverbeteraars in het najaar bleek geen impact te hebben op de latere maïsopbrengst en zorgde bovendien voor lagere nitraatresidu’s in het volgende jaar.
Gerelateerde artikels

Beredeneerd bijbemesten of irrigeren?
De aanhoudende droogte van de afgelopen weken stelt je teelten flink op de proef. Wil je nog een bijbemesting uitvoeren, of irrigatie toepassen, doe dit dan op een beredeneerde manier! Doe beroep op onze N-index met bijbmestingsadvies, of vraag irrigatiesturing aan.

Beoordeel zelf de bodemkwaliteit op jouw bedrijf
In kader van het B3W-project werd een gids samengesteld waarmee je als landbouwer zelf leert de kwaliteit van je bodem te beoordelen in drie stappen: Kijk naar je perceel. Meet de verdichting met een prikstok. Analyseer een aardkluit. Bekijk de gids op de B3W-website.

MiNiMax - Volg op hoeveel stikstof er momenteel in de bodem zit
Binnen het project 'MiNiMax" worden ook in 2024 maandelijks 36 Vlaamse percelen opgevolgd. De actuele bodemstikstofgehaltes, de toegepaste teeltmaatregelen en bodembewerkingen, de stikstofbemesting en de weersgegevens worden in kaart gebracht en visueel voorgesteld in een vrij toegankelijk online dashboard.