Ga verder naar de inhoud

Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu

F. Vandekerchove, M. Tits, S. Palmans, S. Clercx, M. Vandermersch, R. Tallieu, J. Balis, F. Moors
13 mei 2022
Miscanthussnippers

Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen. Het toedienen van houtachtige bodemverbeteraars in het najaar en de stikstofimmobilisatie die deze met zich meebrengt, zorgde ervoor dat de groebedekkers die kort nadien werden gezaaid, beperkt werden in hun groei. De toediening van houtige bodemverbeteraars in het najaar bleek geen impact te hebben op de latere maïsopbrengst en zorgde bovendien voor lagere nitraatresidu’s in het volgende jaar.

Gerelateerde artikels

18okt Inofmoment Koolstofboeren

Infonamiddag koolstofopslag

21 oktober 2022

Op dinsdag 18 oktober brachten 24 landbouwers een bezoekje aan de Bodemkundige Dienst voor een infonamiddag rond koolstofopslag. Dit gebeurde binnen het Carbon Farming-project waarvoor de Bodemkundige Dienst samenwerkt met het digitale platform Claire en Boerenbond.

B3w top

B3W-nieuwsbrief

16 augustus 2022

B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, heeft nu ook een nieuwsbrief!

2021 11 22 Prov A persconferentie Hooibeekhoeve 041 resized

Onderbroeken als indicator voor een actief bodemleven

25 november 2021

In het plattelandsproject Sleutel tot de Onderwereld werken onderzoekers aan een database van bodemstalen uit de Kempen om zo het bodemleven in kaart te brengen.