Ga verder naar de inhoud

Houtige bodemverbeteraars hebben positief effect op nitraatresidu

F. Vandekerchove, M. Tits, S. Palmans, S. Clercx, M. Vandermersch, R. Tallieu, J. Balis, F. Moors
13 mei 2022
Miscanthussnippers

Met koolstofrijke, houtige materialen kan je het gehalte organische stof in je bodem op peil brengen of houden. Binnen het demoproject ‘Circulaire koolstofopbouw voor een betere bodem’ werden verschillende koolstofrijke materialen toegediend op een aantal proefpercelen. Het toedienen van houtachtige bodemverbeteraars in het najaar en de stikstofimmobilisatie die deze met zich meebrengt, zorgde ervoor dat de groebedekkers die kort nadien werden gezaaid, beperkt werden in hun groei. De toediening van houtige bodemverbeteraars in het najaar bleek geen impact te hebben op de latere maïsopbrengst en zorgde bovendien voor lagere nitraatresidu’s in het volgende jaar.

Gerelateerde artikels

Bodemkundige Dienst te gast in webinar Bodem van Landelijke Gilden

Bodemkundige Dienst te gast in webinar Bodem van Landelijke Gilden

10 mei 2023

Op 18 april brachten Annemie Elsen en Marianne De Ruyck van de Bodemkundige Dienst een bezoekje aan de studio van Landelijke Gilden voor een webinar over de bodem. Ze gaven er een woordje uitleg over het belang van goede bodemkwaliteit en gaven enkele tips mee om je tuin klimaatbestendiger te maken. Ook de onderbroekenbegravingen kwamen aan bod, wat kunnen deze ons vertellen over de kwaliteit van het bodemleven in onze tuin?

18okt Inofmoment Koolstofboeren

Infonamiddag koolstofopslag

21 oktober 2022

Op dinsdag 18 oktober brachten 24 landbouwers een bezoekje aan de Bodemkundige Dienst voor een infonamiddag rond koolstofopslag. Dit gebeurde binnen het Carbon Farming-project waarvoor de Bodemkundige Dienst samenwerkt met het digitale platform Claire en Boerenbond.

B3w top

B3W-nieuwsbrief

16 augustus 2022

B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem en Waterkwaliteit, heeft nu ook een nieuwsbrief!