PFAS in Wallonië

PFAS, wat is dat?
PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Ze worden veel gebruikt in de industrie, maar ook in producten zoals de anti-aanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim... Het gebruik van deze stoffen werd door de EU in 2006 aan banden gelegd.
In de periode tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres (in de regio rond Aat) PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.
Vanaf 24 november 2023 analyseerde la société wallone des eaux (SWDE) alle distributiezones op PFAS. Het blijkt dat de toekomstige PFAS-norm (100 nanogram per liter) overal wordt gerespecteerd in het hele netwerk dat door de SWDE wordt bediend. Zo'n 62,5% van de resultaten ligt zelfs onder de detectiemogelijkheden van laboratoriuminstrumenten en wordt gepubliceerd met de notatie "<1 ng/l".
PFAS-waarde boven 100 ng/l, wat nu?
Als de drempel van 100 nanogram per liter wordt overschreden, raadt het Waalse Gewest de inwoners aan om geen leidingwater meer te consumeren. Het wordt ook aanbevolen om geen groenten uit eigen tuin en zelfgeproduceerde eieren (huiskippen) te consumeren.
Gerelateerde artikels

Vanaf 1 juli nieuwe drainage verplicht peilgestuurd in bepaalde gebieden
Wil je nieuwe drainage aanleggen? Dan moet dit vanaf 1 juli 2025 peilgestuurde drainage zijn in bepaalde gebieden.

Nieuwe adviezen duurzaam waterbeheer
De Bodemkundige Dienst heeft sinds kort enkele nieuwe, bedrijfsspecifieken adviezen voor je, telkens te bekostigen met behulp van de kennisportefeuille van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Deze adviezen zijn op maat gemaakt voor jouw bedrijf en er worden telkens een aantal bedrijfs- en/of perceelsbezoeken ingepland. Neem meteen een kijkje!

Project Stuwviewer in de kijker: 3 nieuwe stuwen voor Polder Vlassenbroek
Waterloopbeheerder, Polder Vlassenbroek, stelde zich kandidaat voor een pilootproject Stuwviewer. Het project is een samenwerking tussen Boerennatuur Vlaanderen, De Bodemkundige Dienst van België en de KU Leuven, met steun van VLAIO. De doelstelling van Stuwviewer bestaat erin om landbouwers weerbaarder te maken tegen de steeds toenemende effecten van de klimaatverandering. In het bijzonder gaat de aandacht naar de aanpak van (te) lage grondwaterstanden tijdens droge zomerperiodes door de bouw van stuwen op het fijnmazig stelsel van waterlopen.