Ga verder naar de inhoud

B3W: duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer gestoeld op onderzoek en praktijk

5 maart 2021

Sinds begin 2021 is de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit of B3W van start gegaan als nieuwe begeleidings- en voorlichtingsdienst voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector.

Vanuit diepgaande kennis en praktijkervaring begeleidt B3W land- en tuinbouwbedrijven bij hun evolutie richting duurzaam nutriëntenbeheer en bodemzorg, met respect voor de gestelde milieudoelen en de actuele voorschriften.

B3W werd opgericht in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Het begeleiden van land- en tuinbouwers blijft namelijk een cruciaal element om de waterkwaliteit in het Vlaams landbouwgebied te verbeteren, conform de Europese nitraatrichtlijn en het Vlaamse mestactieprogramma (MAP). "Het is de bedoeling om zowel de nutriëntenverliezen naar water, bodem en lucht te verminderen, alsook de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

B3W

Gezonde mix van onderzoek en praktijk

B3W is een samenwerking tussen 13 Vlaamse onderzoek- en praktijkcentra voor landbouw, met verschillende locaties en expertises. Vanuit deze kennisachtergrond ondersteunt B3W land- en tuinbouwers met innovatieve technieken, gestoeld op onderzoek en de dagelijkse praktijk. “Daarbij houden we rekening met duurzaam en geïntegreerd nutriëntenbeheer, bodemzorg, bodemkwaliteit en klimaat, maar ook met de praktische toepasbaarheid op de landbouwbedrijven”, gaat Bram verder. Het uitwisselen van kennis tussen alle betrokken partijen is essentieel. “Alleen zo kunnen de technieken een bredere ingang vinden bij de landbouwbedrijven en kan de landbouwpraktijk aansluiten op de gestelde milieudoelstellingen.”

Kennisuitwisseling via digitaal platform

De begeleiding van land- en tuinbouwbedrijven gebeurt via focusgroepen, thematische uitwisselingsmomenten en communicatieacties. De experten van B3W hebben niet alleen een uitgebreide kennis in bodembeheer, maar ook over specifieke sectoren en teelten. De focusgroepen richten zich op het samen ontwikkelen en toepassen van nieuwe kennis rond een bepaald domein. In deze groepen zitten zowel telers als experten. De uitwisselingsmomenten zijn interactieve demonstraties van en uitleg over duurzame en innovatieve praktijken en technieken, bij een landbouw- of tuinbedrijf. Het bedrijf waar we te gast zijn, past deze praktijk of techniek al toe en vormt dus de ideale casus.

Via een digitaal platform krijgen gebruikers bovendien toegang tot het kennisnetwerk. Bram: “Dit platform is als het ware een toegangspoort tot een ruim aanbod van praktisch bruikbare informatie rond goede praktijken en innovaties, en tot een netwerk van experten en collega-landbouwers waarbinnen kennis en expertise worden gedeeld.”

Op 18 maart vindt de eerste digitale activiteit over het inwerken van groenbedekkers plaats. Kort hierna volgen nog meer activiteiten, onder andere over het toedienen van drijfmest in wintertarwe, bijbemesten op advies in aardappelen en ook in groenten. Voor meer informatie of om in te schrijven, surf naar: www.b3w.vlaanderen.be.

Voor meer informatie:

Bram Van Nevel

T: 0478 87 30 74

info@b3w.vlaanderen.be

Over B3W

13 Vlaamse praktijk- en onderzoekscentra zetten hun schouders onder B3W. In de backoffice van B3W beheren ze de kennis en het kennisnetwerk. Zij staan in voor het vertalen van die kennis naar direct toepasbare richtlijnen en handvaten.

Deze kennis wordt via de frontoffice van B3W tot bij de land- en tuinbouwers gebracht. Experten van de praktijk- en onderzoekscentra worden hiervoor ingezet. Dit multidisciplinair team heeft belangrijke troeven om de adviesdienst B3W tot een succes te maken:

In elk deel van Vlaanderen kan B3W experten inzetten met kennis van het specifieke terrein en de aanwezige sectoren en teelten.

Deze experten hebben uitgebreide ervaring met het demonstreren naar en begeleiden van land- en tuinbouwers.

Er is ook academische expertise in het consortium aanwezig waardoor de B3W-werking continu gevoed wordt met de laatste wetenschappelijke inzichten rond duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer.

Gerelateerde artikels

Moestuin 8april

Beginnen aan je moestuin, de eerste stap: een bodemanalyse!

8 april 2024

Goede grond is de basis van álles, dat zegt ook televisiemaker Wim Lybaert in een artikel van Radio2. Zijn eerste tip om aan de slag te gaan voor je moestuin is dan ook zorgen voor goede grond. Wil je er zeker van zijn? Dan kan je natuurlijk bij de Bodemkundige Dienst van België terecht voor een analyse!

Website pagina

Studienamiddag Bodem en Bemesting

20 maart 2024

Op donderdag 14 maart 2024 vond de Studienamiddag Bodem en Bemesting plaats. Kon je er niet bijzijn, of wil je even terugblikken op wat besproken werd? Dan kan je hier de presentaties downloaden en de publicaties bestellen.

Haal meer uit je bodemstaal

Haal meer uit je bodemstaal!

20 februari 2024

Bodemstalen, hét instrument om je grond te leren kennen. Ervaring leert immers dat niet alle percelen dezelfde karakteristieken hebben. Frequente en gerichte analyses geven je een goed zicht op de dynamiek in je bodem. Stikstofstalen en -bemestingsadviezen helpen dan weer beredeneerd te bemesten, met aandacht voor opbrengst en kwaliteit, maar ook de mogelijke impact naar milieu (nitraatresidu).