Thesisprijs voor onderzoek naar maaimeststoffen Jasper van Opstal
De thesisprijs voor biologische en agro-ecologische landbouw en voeding van het Vlaams BioKennisNetwerk ging dit jaar naar Jasper van Opstal. Jasper is student aan de faculteit biowetenschappen van KU Leuven en werd in zijn onderzoek begeleid door Helena Vanrespaille, onderzoeker bij de Bodemkundige Dienst van België. Annemie Elsen en directeur Hilde Vandendriessche van de Bodemkundige Dienst waren zijn thesispromotoren.
In de thesis onderzoekt Jasper de haalbaarheid van maaimeststoffen; gewassen die gemaaid en gehakseld worden om vervolgens als vorm van plantaardige bemesting te dienen. Het onderzoek stelt de vraag in welke mate de vorm en het tijdstip van toedienen van de maaimeststof invloed hebben op de beschikbaarheid van stikstof voor het gewas. De samenstelling van verse en ingekuilde luzerne is een eerste grote verschil dat bovenkomt: het gehalte aan droge stof en de nutriëntengehaltes blijken veel hoger bij ingekuilde luzerne. Ook het maaitijdstip en de tijd van inkuilen blijken van invloed.
Lees meer over deze thesisprijs kan je op de website van VILT.
Gerelateerde artikels
Nieuw! Erkenning voor analyse PFAS in Bodemverbeterend middel
Het laboratorium van de Bodemkundige Dienst van België is sinds 1 juni 2024 erkend voor de analyse van PFAS in meststoffen/bodemverbeterende middelen
De Bodemkundige Dienst op het agroforestrycongres in Sardinië
Vorige maand vond de zesde European Agroforestry Conference (EURAF2022) plaats in Nuoro, Sardinië. EURAF is het tweejaarlijkse congres met als doel het onderzoek en de praktijkkennis over agroforestry in Europa en daarbuiten te bevorderen. Tijdens deze week komen onderzoekers, beleidmakers, landbouwers, studenten … samen om hun kennis en ideeën over agroforestry uit te wisselen. De Bodemkundige Dienst was ook van de partij, én viel er in de prijzen!
Project Subirri winnaar ‘Prima Plattelandsproject 2021’
Het project Subirri - Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie heeft de prijs voor Prima Plattelandsproject 2021 binnen het thema ‘innovatie in de landbouw’ in de wacht gesleept.
In dit project, dat BDB uitvoert in samenwerking met Vrije Universiteit Brussel, Aquafin, en Boerennatuur Vlaanderen wordt een pilootstudie uitgevoerd naar het gebruik van hoogwaardig gezuiverd afvalwater als waterbron voor ondergrondse irrigatie.