Precisieberegening maakt waterbesparing mogelijk
Bij een efficiënte irrigatie wordt de beregeningsdosis afgestemd op de behoeften van de teelt en het vochthoudend vermogen van de bodem. Het vochthoudend vermogen is afhankelijk van de bodemtextuur en -structuur en het koolstofgehalte.
Deze bodemeigenschappen variëren echter doorheen het perceel. Satellietbeelden en bodemscans maken het mogelijk om deze variatie in kaart te brengen.
Maar die variatie valt tot nu toe meestal niet eenduidig te interpreteren. Een irrigatieproef onderworpen aan deze techniek levert alvast hoopgevende resultaten op.
2020 © Boerenbond
Lees meer hier
Gerelateerde artikels

Beredeneerd bijbemesten of irrigeren?
De aanhoudende droogte van de afgelopen weken stelt je teelten flink op de proef. Wil je nog een bijbemesting uitvoeren, of irrigatie toepassen, doe dit dan op een beredeneerde manier! Doe beroep op onze N-index met bijbmestingsadvies, of vraag irrigatiesturing aan.

Beoordeel zelf de bodemkwaliteit op jouw bedrijf
In kader van het B3W-project werd een gids samengesteld waarmee je als landbouwer zelf leert de kwaliteit van je bodem te beoordelen in drie stappen: Kijk naar je perceel. Meet de verdichting met een prikstok. Analyseer een aardkluit. Bekijk de gids op de B3W-website.

MiNiMax - Volg op hoeveel stikstof er momenteel in de bodem zit
Binnen het project 'MiNiMax" worden ook in 2024 maandelijks 36 Vlaamse percelen opgevolgd. De actuele bodemstikstofgehaltes, de toegepaste teeltmaatregelen en bodembewerkingen, de stikstofbemesting en de weersgegevens worden in kaart gebracht en visueel voorgesteld in een vrij toegankelijk online dashboard.