Ga verder naar de inhoud

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte

4 juli 2023
Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)
Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)

In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.

Pilootproject Parkbos 4 1

Uit de droogtestudie van de Stad Gent van 2021 bleek dat het Parkbos bijzonder kwetsbaar is voor droogte. Daarom werd in de populaire groenpool aan de rand van Gent een uitzonderlijk pilootproject opgestart. In het netwerk van perceelgrachtjes werden twee stuwdammetjes aangelegd, eentje in de Krekelstraat, eentje in het bosgebied van het Agentschap voor Natuur en Bos in De Pinte. Binnenkort komen er nog tien bij.

Het gaat om tijdelijke stuwdammetjes met zandzakken en pvc-buizen, om te kunnen testen waar ze nuttig zijn en waar niet. Ze zien er eenvoudig uit, maar er is veel rekenwerk aan te pas gekomen, ook om wateroverlast te voorkomen. Bedoeling is om het water langer vast te houden zodat het in plaats van weg te vloeien in de grond sijpelt.

De stuwdammetjes beschermen landbouw en natuur in het Parkbos. Ze houden het regenwater langer vast, zodat de grond niet zo snel uitdroogt. Het is een kleine ingreep die echt een groot verschil kan maken.
Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat
Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen) en Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België)
Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen) en Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België)

Een netwerk van peilbuizen zorgt voor een voortdurende evaluatie. Niet alleen het waterpeil en het grondwaterniveau worden in het oog gehouden, maar ook de impact van de stuwtjes op de oogst van de landbouwers. Het zijn de KU Leuven, de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en het Provinciaal Centrum voor Milieu-onderzoek (PCM) die daarvoor instaan.

Het project zelf is een samenwerking tussen de partners van het Parkbos (Provincie Oost-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, de Stad Gent, De Pinte, Sint-Martens-Latem) en de plaatselijke landbouwers.

Omwille van het grachtenstelsel lijkt de plaatsing van stuwen een geschikte kleinschalige maatregel om de waterbeschikbaarheid te verhogen. De plaatsing van stuwtjes past perfect binnen de uitvoering van het provinciaal droogteactieplan.
Gedeputeerde Leentje Grillaert, Provincie Oost-Vlaanderen
Tot 2022 lag onze focus in het Parkbos vooral op grondverwerving, inrichting van natuur- en bosgebieden en de uitbouw van het recreatieve netwerk. Met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst leggen we het accent op klimaatadaptieve maatregelen die de gevolgen van droogte in dit natuur- en landbouwgebied kunnen tegengaan. Ik bedank alle partners voor hun engagement.
Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Meer weten

De pers was natuurlijk ook uitgenodigd! Je leest erover bij VRT Nieuws, AVS en HLN.

Contacten voor de pers

Dirk Bogaert, kabinet schepen Heyse, gsm 0499 86 53 10, e-mail dirk.bogaert@stad.gent

Ilse Mertens, projectcoördinator Parkbos, gsm 0474 56 31 18, e-mail ilse.mertens@vlaanderen.be

Bevoegde schepen Stad Gent:

Tine Heyse

Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 31, e-mail schepen.heyse@stad.ge

Gerelateerde artikels

Website overzicht

Een geslaagde studienamiddag (sub)irrigatie

16 december 2022

Op woensdag 14 december vond in Kinrooi een studiedag rond (sub)irrigatie plaats. Onderzoekers van de Bodemkundige Dienst van België en Proefstation voor de groenteteelt zetten er enkele (sub)irrigatietechnieken in de kijker en bespraken vorderingen en resultaten van veelbelovende irrigatietechnieken.

Foto Kinrooi

Subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi

29 september 2022

Op woensdag 28 september vond in Kinrooi een demonstratie plaats in het kader van de eerste resultaten van het onderzoek naar subirrigatie met gezuiverd afvalwater van de Bodemkundige Dienst van België, de Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen.

Foto druppelirrigatie peer

Deskundig PWARO-advies in 2022

1 september 2022

In 2022 gaven pcfruit vzw en Bodemkundige Dienst van België opnieuw deskundige irrigatie- en fertigatiebegeleiding onder de naam 'PWARO'. Beredeneerd en gereguleerd water en voeding geven aan de gewassen wordt steeds belangrijker in het huidige klimaat, met langdurige droge periodes en hoge temperaturen tijdens het groeiseizoen.