Ga verder naar de inhoud

Parkbos pioniert met stuwdammetjes in strijd tegen droogte

4 juli 2023
Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)
Carina Van Couter (Gouverneur Oost-Vlaanderen), Leentje Grillaert (Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen), Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België) en Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen)

In het Parkbos is een uitzonderlijk pilootproject gestart. In het netwerk van grachtjes werden al twee stuwdammetjes aangelegd, binnenkort komen er nog tien bij. Dankzij die stuwtjes krijgt het water de kans om in de grond te sijpelen in plaats van weg te vloeien. Dat moet de natuur wapenen tegen de droogte en ook de oogst van de landbouwers ten goede komen.

Pilootproject Parkbos 4 1

Uit de droogtestudie van de Stad Gent van 2021 bleek dat het Parkbos bijzonder kwetsbaar is voor droogte. Daarom werd in de populaire groenpool aan de rand van Gent een uitzonderlijk pilootproject opgestart. In het netwerk van perceelgrachtjes werden twee stuwdammetjes aangelegd, eentje in de Krekelstraat, eentje in het bosgebied van het Agentschap voor Natuur en Bos in De Pinte. Binnenkort komen er nog tien bij.

Het gaat om tijdelijke stuwdammetjes met zandzakken en pvc-buizen, om te kunnen testen waar ze nuttig zijn en waar niet. Ze zien er eenvoudig uit, maar er is veel rekenwerk aan te pas gekomen, ook om wateroverlast te voorkomen. Bedoeling is om het water langer vast te houden zodat het in plaats van weg te vloeien in de grond sijpelt.

De stuwdammetjes beschermen landbouw en natuur in het Parkbos. Ze houden het regenwater langer vast, zodat de grond niet zo snel uitdroogt. Het is een kleine ingreep die echt een groot verschil kan maken.
Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat
Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen) en Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België)
Koen Verellen (Boerennatuur Vlaanderen) en Bram Valkenborg (Bodemkundige Dienst van België)

Een netwerk van peilbuizen zorgt voor een voortdurende evaluatie. Niet alleen het waterpeil en het grondwaterniveau worden in het oog gehouden, maar ook de impact van de stuwtjes op de oogst van de landbouwers. Het zijn de KU Leuven, de Bodemkundige Dienst van België, Boerennatuur Vlaanderen en het Provinciaal Centrum voor Milieu-onderzoek (PCM) die daarvoor instaan.

Het project zelf is een samenwerking tussen de partners van het Parkbos (Provincie Oost-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, de Stad Gent, De Pinte, Sint-Martens-Latem) en de plaatselijke landbouwers.

Omwille van het grachtenstelsel lijkt de plaatsing van stuwen een geschikte kleinschalige maatregel om de waterbeschikbaarheid te verhogen. De plaatsing van stuwtjes past perfect binnen de uitvoering van het provinciaal droogteactieplan.
Gedeputeerde Leentje Grillaert, Provincie Oost-Vlaanderen
Tot 2022 lag onze focus in het Parkbos vooral op grondverwerving, inrichting van natuur- en bosgebieden en de uitbouw van het recreatieve netwerk. Met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst leggen we het accent op klimaatadaptieve maatregelen die de gevolgen van droogte in dit natuur- en landbouwgebied kunnen tegengaan. Ik bedank alle partners voor hun engagement.
Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Meer weten

De pers was natuurlijk ook uitgenodigd! Je leest erover bij VRT Nieuws, AVS en HLN.

Contacten voor de pers

Dirk Bogaert, kabinet schepen Heyse, gsm 0499 86 53 10, e-mail dirk.bogaert@stad.gent

Ilse Mertens, projectcoördinator Parkbos, gsm 0474 56 31 18, e-mail ilse.mertens@vlaanderen.be

Bevoegde schepen Stad Gent:

Tine Heyse

Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 31, e-mail schepen.heyse@stad.ge

Gerelateerde artikels

Kraan PFAS

PFAS in Wallonië

29 november 2023

PFAS, of PerFluorKoolwaterstoffen is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen. Tussen oktober 2021 en maart 2023 werden in het stroomgebied van Chièvres PFAS-waarden gemeten boven de 100 ng/l, dat is de richtlijn die in Vlaanderen al geldt en die vanaf 2026 ook in de rest van Europa van kracht zal zijn.

Foto Gezuiverd afvalwater overview

Project gezuiverd afvalwater voor subirrigatie finalist voor Europese ARIA

15 november 2023

Het project Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie is één van de geselecteerde finalisten voor een ARIA, een Agricultural and Rural Inspiration Award. Ook jij kan stemmen voor de publieksprijs!

Foto: © vrt

Nieuwsbericht bdb video

Prijs voor project 'Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie'

16 oktober 2023

Het project “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie – water vasthouden in het landschap” mocht als winnaar van de ‘Prima Plattelandsproject 2021’-prijs een video opnemen om het project in de kijker te zetten.