Bemestingsstrategieën in tarwe: een biostimulant en bladmeststof getest
Voor wintertarwe is er voldoende stikstof nodig om een goede opbrengst en kwaliteit te kunnen realiseren. Omwille van dalende stikstofbemestingsnormen wordt het steeds belangrijker om stikstof zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Recent kwamen er verschillende nieuwe producten op de markt die de stikstofbenutting zouden verbeteren. Het gaat dan om efficiëntere meststoffen, zoals bladmeststoffen, en biostimulanten die de opname en benutting van stikstof bevorderen of extra stikstof kunnen leveren.
Binnen het LCG werden door de Bodemkundige Dienst van België, Inagro en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant drie alternatieve bemestingsstrategieën geëvalueerd op basis van een biostimulant (BlueN) en een bladmeststof (N-leaf). Hierbij werd gekeken naar de opbrengst en kwaliteit van de tarwe, het nitraatresidu en ook het economisch optimum.
De proeven toonden aan dat de bemesting volgens advies tot de hoogste opbrengst en kwaliteit (eiwitgehalte) leidde. In de meeste scenario’s was dit ook economisch de beste keuze. De besparing op kunstmest compenseerde het opbrengstverlies doorgaans niet. Van de toepassing van BlueN kon geen effect op de opbrengst worden vastgesteld bij deze proeven. De toepassing van N-leaf leverde gemiddeld wel een meeropbrengst op, maar het effect hiervan was verschillend per perceel. Een uitgebreide bespreking van de resultaten kan je terugvinden op de website van LCG.