Home klein lettertype groot lettertype groter lettertype
Welkom Print  

Welkom op de website van de Bodemkundige Dienst van België.

De Bodemkundige Dienst van België is een onafhankelijke onderzoeks- en advies-instelling voor landbouw, tuinbouw en milieu in de breedste zin van het woord. Ze is vooral actief in bodem- en wateronderzoek, bemestingsadvisering, irrigatiesturing en milieu-effectrapporten, en biedt daarnaast ook tal van diensten aan voor overheid, bedrijven en particulieren.

Op deze site kan je kennis maken met onze activiteiten en producten.
Indien je toch niet zou vinden wat je zoekt, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

 
Nieuws Print  
06/12/2012 - Bodemkundige Dienst van België neemt nieuw gebouw in gebruik

Sinds 1 december heeft de Bodemkundige Dienst van België haar activiteiten en diensten samengebundeld in haar vestiging te Heverlee, waar het nieuwe gebouw van de BDB definitief in gebruik werd genomen. Zowel de ontvangst van stalen, de afdeling Onderzoek en Studies als Certalent zijn nu definitief gehuisvest in Heverlee, de Croylaan 48. De vestiging in Tienen werd gesloten. Het regionaal kantoor in Roeselare blijft evenwel het aanspreekpunt voor de klanten van West- & Oost-Vlaanderen en ook de vestiging in Wavre, SPB-Environnement, blijft bestaan.

 
24/09/2012 - Versie 4 IKKB standaard gepubliceerd

Een zeer grote groep land- en tuinbouwers is de voorbije jaren gecertificeerd voor de IKKB-standaard. Deze standaard bevat naast de voornaamste eisen inzake, autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht eveneens voorwaarden wat betreft voedselveiligheid en milieu.

 lees meer ...
24/09/2012 - Sectorgids G-040 voor de volledige primaire productie goedgekeurd

Op vrijdag 20 juli werd de eengemaakte sectorgids autocontrole voor de primaire productie (G-040) goedgekeurd door het FAVV. De gids bestaat uit 4 modules, namelijk primaire plantaardige productie (A), ruwvoederproductie (B), primaire dierlijke productie (C) en primaire niet-eetbare teelt (D).

 lees meer ...
18/09/2012 - Bepaling van het nitraatresidu in het najaar 2012

Het analysepakket EVANIR (Evaluatie Nitraat Residu) van de Bodemkundige Dienst is ook geldig voor MTR.

 lees meer ...
11/09/2012 - Het BDB tuindoosje in Groenland

Bartel Van Riet toont in acht stappen hoe je een perfecte moestuin kan aanleggen. In stap twee legt hij uit hoe je, bij het starten van de moestuin, de bodem moet onderzoeken.

 lees meer ...
31/08/2012 - Gezonde groenten in een gezonde bodem

Van groenten uit eigen tuin wordt vaak aangenomen dat ze “gezond” zijn. Ze komen namelijk van eigen kweek: je hebt het zaadje of plant zien evolueren tot een lekkere groente. Vaak weet je niet uit welke bodem ze hun voedingsstoffen gehaald hebben, denk maar aan verontreinigingen met pesticiden of zware metalen...

 lees meer ...
08/08/2012 - Groenbemesters in je tuin

Wanneer in je tuin de vroege aardappelen of groenten geoogst zijn, wordt het tijd voor het zaaien van een groenbemester. Groenbemesters zijn aan te raden om verschillende redenen: je kan nog genieten van mooie, kleurrijke bloemen...

 lees meer ...
01/08/2012 - Neusrot bij de groenten in de serre

Bruine, ingezonken vlekken aan de top van tomaten, paprika’s of courgetten, wie heeft dit fenomeen nog niet meegemaakt? Deze symptomen duiden op neusrot en zelfs de professionele groenteteler heeft regelmatig met dit probleem te maken...

 lees meer ...
05/07/2012 - Deelname BDB aan de International Nitrogen Workshop (26-29 juni)

Van 26 tot en met 29 juni 2012 vond in Wexford, Ierland de 17de editie van de International Nitrogen Workshop plaats. Meer dan 300 wetenschappers namen deel aan dit internationaal wetenschappelijk congres en wisselden informatie uit over de stikstofcyclus en de impact van stikstof(verliezen) op het milieu.

 lees meer ...
18/04/2012 - Bemestingsadvies op basis van het N-index onderzoek nader verklaard

In het kader van de diverse regelgevingen laten veel landbouwers een voorjaarsstaalname uitvoeren met een N-bemestingsadvies op basis van een N-indexonderzoek. Deze landbouwers die dit voor het eerst laten uitvoeren of die minder vertrouwd zijn met dit onderzoek, kunnen een nadere verklaring vinden van de gegevens op het verslag.

 lees meer ...
17/02/2012 - Studienamiddag Bodemkundige Dienst van België: Meten om te sturen

Op 16 februari 2012 stelde de Bodemkundige Dienst van België haar nieuwste publicatie “Wegwijs in de bodemvruchtbaarheid van de Belgische akkerbouw- en weilandpercelen (2008-2011)” voor. Het Jozef Heuts-auditorium van het landbouwinstituut in Heverlee zat afgeladen vol

 lees meer ...
09/02/2012 - De BDB bestudeert niet-kerende bodembewerking

De Bodemkundige Dienst van België bestudeerde in opdracht van het Interreg-project BodemBreed vier praktijkpercelen waar al tien jaar zowel kerende als niet-kerende bodembewerking (NKB) wordt toegepast. Hoewel de invloed niet zichtbaar was in alle metingen, bleek toch dat meer stabiele bodemaggregaten en meer regenwormen zorgen voor minder erosie bij NKB.

 lees meer ...
20/01/2012 - De BDB breidt haar activiteiten uit op de Franse markt

De Bodemkundige Dienst van België heeft haar erkenningsgamma binnen Frankrijk bestendigd én uitgebreid. Drie Franse erkenningen behoren Bodemkundige Dienst van België op dit moment toe.

 lees meer ...
11/01/2012 - MTR en derogatie: analysepakketten voorjaar 2012 bij BDB

Nieuw analysepakket voor derogatiebedrijven bij de Bodemkundige Dienst van België combineert verplichtingen derogatie en MTR met ...

 lees meer ...
28/11/2011 - NIEUW!! On-line enquête: Laat ons weten of u tevreden bent

Wij zouden graag vernemen in welke mate u tevreden bent over de diensten van de Bodemkundige Dienst van België of van Certalent. Klik op de link "lees meer...". Alvast bedankt om deze beperkte vragenlijst te willen invullen.

 lees meer ...
15/11/2011 - Nieuwe versie lastenboek GlobalG.A.P. van kracht vanaf 1/1/2012!

Reeds meerdere jaren is een zeer grote groep tuinbouwers gecertificeerd voor het lastenboek GlobalG.A.P. – Groeten en Fruit. Dit lastenboek vormt voor de teler dan ook reeds meerdere jaren de basisvoorwaarde om groeten en fruit te kunnen vermarkten.

 lees meer ...
22/06/2010 - De Bodemkundige Dienst van België graaft naar eigen wortels

In 2006 vierde de Bodemkundige Dienst van België (BDB) haar zestigste verjaardag. Vier jaar later is de dienst alweer gericht op de toekomst. In 2016 ...

 lees meer ...
21/04/2010 - Mos in het gazon Radio2 april 2010

Weinig doeltreffend op lange termijn en schadelijk voor het milieu', dat is de conclusie van Test-Aankoop in maart 2010 over mosbestrijdingsmiddelen. Inspecteur Decaluwé ...

 lees meer ...
Syndicate    
Het weer: 17 december  

Max °C
9.4

Neerslag
Licht
Min °C
6.0
Wind
15
 
Bodemonderzoek van je tuin Print  
 
Bodemonderzoek paardenweide Print  
 
Staalnameaanvraag  

Klik hier voor een

bestelling (aanvraag staalname of advies)

of voor vragen hieromtrent.

 
spacer
BDB doosje Print