Smakelijk gras evenwichtig samengesteld uit mineralen, vitaminen, vezels en een beetje eiwitten is alles wat je paard nodig heeft. De bodem van de paardenweide kan dit leveren dank zij een oordeelkundige bemesting gebaseerd op grondontleding. Om als paardenliefhebber onaangename verrassingen te vermijden, kan je bij de Bodemkundige Dienst terecht voor een bodemonderzoek met bemestingsadvies. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Neem het grondstaal volgens de handige werkwijze beschreven in dit doosje en post het met de staalenvelop. Het bodemonderzoek gebeurt vervolgens in ons professioneel laboratorium.

Het bodemonderzoek omvat de bepaling van de zuurtegraad, de grondsoort, het humusgehalte en de aanwezigheid van de voedingselementen fosfor, kalium, magnesium, calcium en natrium. Zo kom je te weten hoe rijk of arm de bodem precies is, en dat is nu eenmaal onmisbare basisinformatie voor een succesvolle bemesting. Indien gewenst, bepalen we bijkomend zwavel en spoorelementen als koper en kobalt of speuren we naar zware metalen. Vervolgens wordt een professioneel bemestingsadvies berekend. De bemestingsadviezen worden verstrekt voor de (her)aanleg van paardenweiden en voor bestaande graasweiden of hooiweiden.

Na ongeveer twee weken is het onderzoeksverslag klaar. Daarin staat naast het resultaat van jouw paardenweide ook het streefgetal vermeld. Op die manier ontdek je in één oogopslag voor welke voedingsstoffen er een tekort is en voor welke er een reserve in de bodem aanwezig is. Uiteraard vermelden we ook een eventueel onevenwicht in de verhoudingen tussen de diverse voedingsstoffen. Het gedetailleerd en professioneel bemestingsadvies voor drie jaren laat niets aan het toeval over. Bovendien krijg je met het advies een hele reeks tips gratis meegestuurd op maat van het bodemonderzoek van jouw weide.

Succes verzekerd!

Bestel hier
paardendoos