Op woensdag 9 november 2016 organiseerde de Bodemkundige Dienst van België in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt en PIBO campus een studienamiddag omtrent 2 SALK projecten van het groente-innovatiefonds: Irrigatie en fertigatie in asperge en pompoen en Innovatieve bemesting in Limburgse groenten. De studiedag ging door op het bedrijf Henckens-Snijkers, op de Kessenicherweg 27 te Kinrooi. Ondanks het slechte weer kwam een dertigtal enthousiastelingen opdagen voor de bespreking van de resultaten van de aangelegde proeven, inclusief proefveldbezoeken.

In Irrigatie en fertigatie van asperge en pompoen wordt de meerwaarde van irrigatie in de teelt van openluchtgroenten onderzocht. Net als vorig jaar werden ook in 2016 proeven aangelegd in asperge en pompoen. De resultaten van dit project werden voorgesteld aan de hand van een aantal posters. Daarnaast werd een rondleiding op het aspergeproefveld bij Leo Henckens georganiseerd. Hier werd aan de hand van 2 profielkuilen het effect van irrigatie op de wortelverdeling van de asperges voorgesteld.

Daarnaast werden ook de eerste resultaten van Innovatieve bemesting in Limburgse groenten voorgesteld op deze studiedag. In het kader van dit project werden in 2016 proeven aangelegd in erwt (gevolgd door boon en/of groenbedekkers), pompoen en prei. De verschillende proeven werden voorgesteld aan de hand van een poster en toegelicht tijdens een korte presentatie. Geïnteresseerden konden bovendien de preiproef op het perceel van Johan Schouteden bezoeken.

De posters die getoond werden tijdens de studienamiddag vindt u hier:

Posters demonamiddag 9 nov.pdf