Tuinen, openbaar groen, paardenweiden, ...

Woensdagnamiddag 24 februari organiseerde de Bodemkundige Dienst een studienamiddag in het prachtige decor van het Arenbergkasteel in Heverlee. De namiddag kaderde in de bodemanalyses die de Bodemkundige Dienst uitvoert voor particuliere tuinders en paardenliefhebbers.

Onze onderzoekers hebben wat dieper gegraven in de Vlaamse tuinen, openbaar groen én paardenweiden en vonden er een schat van informatie over de toestand van de bodem. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in twee publicaties die verschenen ter gelegenheid van deze studienamiddag: “Wegwijs in de bodemvruchtbaarheid van de Vlaamse tuinen” en “Wegwijs in de bodemvruchtbaarheid van de Vlaamse paardenweiden”.
Stan Deckers lichtte uitvoerig toe wat het belang is van de verschillende voedingselementen in de bodem en wat de toestand is van deze verschillende elementen in de Vlaamse tuinen. Tuinaanleggers kunnen met deze informatie aan de slag om de bodem van aan te leggen tuinen eerst in orde te brengen en dan pas de aanplantingen uit te voeren, zodat alle planten zich prima kunnen ontwikkelen, elk volgens hun specifieke behoeften. Er werd ook een wandeling gemaakt door het openbaar groen in Vlaanderen, dat in al zijn pracht kan schitteren mits een oordeelkundig onderhoud van de bodem.

Jan Bries spande een ander paard voor de wagen en zocht naar de toestand van de Vlaamse paardenweiden. Hij legde uit op welke manier we tot een evenwichtige voeding kunnen komen voor onze paarden door ze smakelijk en gezond gras aan te bieden, dat bekomen kan worden door een goed beredeneerde bemesting van de weide. Niet alle weiden hebben echter een goede toestand voor de paarden, wat soms tot gezondheidsproblemen kan zorgen bij onze geliefde paarden.

Hilde Vandendriessche toverde vervolgens 2 nieuwe BDB-producten uit haar hoed die een nieuwe benadering mogelijk maken van de particuliere sector. Via het tuindoosje en het paardendoosje kan de professionele tuin- en paardenliefhebber zelf een bodemstaal nemen. Alles wat hiervoor nodig is vindt hij of zij terug in het doosje: uitleg hoe een bodemstaal genomen moet worden, achtergrond bij het belang van de voedingselementen in de bodem, een staalnamezakje en een envelop om het staal gratis terug te sturen. Een tweetal weken later krijgt de tuin- of paardenliefhebber zijn bemestingsadvies voor de komende drie jaren thuis toegestuurd.
Tenslotte stelde Mia Tits de digitale aanwinst voor: BDB rekenmee, een internetmodule waarmee de tuin- en paardenliefhebber zelf kan opzoeken hoe hij een bemestingsadvies praktisch via enkele muisklikken kan omrekenen naar een boodschappenlijstje om naar de meststoffenhandelaar te stappen. Bovendien kan hij via onze website opzoeken hoever het staat met de analyse van een opgestuurd bodemstaal.

De reacties op de studienamiddag waren lovend, de nieuwste aanwinsten van de Bodemkundige Dienst werden met enthousiasme onthaald!


Ben je zelf geïnteresseerd in zo’n prachtig kadoo voor een bevriende tuin- of paardenliefhebber, of waarom niet gewoon voor jezelf, klik dan hier om deze doosjes te bestellen.