Erfgoeddag 2015

Geen betere locatie om het thema Erf! van de 15de Erfgoeddag kracht bij te zetten als een historisch boerenerf. We sloegen onze tenten op in Bierbeek op de Corbeekhoeve, het vroegere proefbedrijf van de KU Leuven. Jong en oud maakten er kennis met verleden, heden en toekomst van landbouw en platteland. En omdat een infopaneel lang niet alles zegt, stond deze dag in het teken van ‘beleven’.

Bezoekers ontdekten dat schapen scheren een stiel op zich is. De kleinsten bekommerden zich om de lammetjes en met de papfles in de aanslag kregen zij de beste zorgen. Mocht het wat stoerder, dan boden de strobalenberg, veevoederlasagne en een ritje met de boerenkar een alternatief.

schapen scheren lammetjes

profielput Bodemtextuur

Wie meer wilde weten over de bodem kon terecht bij de medewerkers van de Bodemkundige Dienst die aan de hand van een profielput uitleg gaven bij het belang van een goede waterhuishouding. Ook de educatieve spelletjes van Plattelandsklassen vielen in de smaak.

Boerenmarkt

Een tijdlijn bood bezoekers een overzicht van de evolutie die de landbouw heeft doorgemaakt. Op de vraag ‘Wat betekent het platteland, of heel concreet de Corbeekhoeve, voor jou?’ kregen we heel actuele antwoorden. Mensen zijn duidelijk op zoek naar een sociaal gedragen landbouw die zich richt op de directe omgeving. Hoeveverkoop, zelfplukboerderij en ‘samentuin’ waren enkele van de reacties. De serious game Farmony liet bezoekers stil staan bij de vraag hoe duurzaam onze landbouw is. Dit bepaalt immers wat toekomstige generaties van ons zullen erven. Wie van al deze stof tot nadenken honger of dorst had gekregen, kon op de boerenmarkt proeven van wat de streek te bieden heeft.

Deze brede waaier aan activiteiten bewijst dat wie werkt met erfgoed niet enkel kijkt naar het verleden, maar ook naar hoe men kennis en kunde van vroeger kan doorgeven aan volgende generaties om hieruit te leren voor de toekomst. ‘Wat erven wij van onze landbouw?’ was een initiatief van CAG, Zoötechnisch Centrum en Plattelandsklassen in samenwerking met Gemeente Bierbeek, Bodemkundige Dienst van België, KU Leuven, Mooss vzw en Erfgoedcel Leuven.