De tuinliefhebbers hadden afgelopen weekend een tuinbeurs waar ze zeker en vast naar uitkeken: Passiflora, in de Nationale Plantentuin te Meise. Een botanische tuin van wereldformaat met een enorm serrecomplex, één van de grootste serrecomplexen ter wereld, waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Het was het grootste tuinevenement in 2011, waar jong en oud alle facetten van tuinbeleving konden meemaken. De meest idyllische plekjes en standen konden onder een stralende zon bezocht worden.

De beurs was verdeeld in verschillende tuindorpen voor ieder die op zoek was naar interessante planten, tuindecoratie en andere tuinideeën. De Bodemkundige Dienst van België was aanwezig in het plantendorp tussen de prachtige planten en bomen. De Bodemkundige Dienst nodigde de aanwezigen uit tot een boeiend gesprek over bodemstalen en goede bemesting aangepast aan plant en bodem. De tuindoosjes werden aangeboden. Met het tuindoosje kan iedereen een correct bodemstaal nemen om vervolgens in het professionele laboratorium van de Bodemkundige Dienst te laten ontleden. Op basis van het grondonderzoek wordt dan een bemestingsadvies gegeven aangepast aan de bodemanalyseresultaten van uw tuin. De moeite voor dit alles is te verwaarlozen in vergelijking met wat de gevolgen kunnen zijn van een foutieve bemesting en beplanting. Na ongeveer tien dagen is het onderzoeksverslag afgewerkt. Hierin staat naast een laboanalyse ook een streefgetal vermeld. Zo is heel duidelijk welke voedingsstoffen er tekort zijn, of voor welke elementen er een reserve aanwezig is. Bovendien worden bij de adviezen een hele reeks tips meegegeven over plantenkeuze en soorten bemesting.

Passiflora werd opgeluisterd door tuinspecialisten Harry Van Trier en Ivo Pauwels, die onze stand met regelmaat in de kijker zetten omdat ze ook weten dat een goede bodemanalyse van de tuin het begin is van een jarenlang tuinplezier.

Een aangenaam en boeiend weekend, tot volgend jaar Passiflora!