Op 16 juni 2007 zette de Bodemkundige Dienst van België haar deuren wagenwijd open voor het grote publiek. De zestigste verjaardag van deze toch wel bijzondere dienst mocht immers niet onopgemerkt voorbijgaan. Zowel land- en tuinbouwers als mensen uit de groene sector en fervente tuinliefhebbers konden een kijkje komen nemen achter de schermen.

Een korte geschiedenisles...

Op 17 december 1937 trok het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek een subsidie uit voor het Bodemkundig Station van de Leuvense Universiteit voor de studie van de voedingstoestand van de Het labo was één van de aandachtstrekkers. Belgische bodem. Het was professor Baeyens die deze studie leidde na eerst de Congolese bodems bestudeerd te hebben. De wetenschappelijk interessante en baanbrekende resultaten werden door het onderzoeksteam vervolgens getest op de bruikbaarheid voor de praktijk. Negen jaar later, in 1946, werd de Bodemkundige Dienst van België opgericht op initiatief van de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Katholieke Universiteit van Leuven. Nu, zestig jaar later, heeft de bodemkundige dienst nog altijd een quasi-monopolie op het vlak van agrarisch bodemonderzoek en advisering.

60 jaar BDB – 70 jaar bodemkundig onderzoek

Om deze toch wel unieke verjaardag te vieren werden kosten noch moeite gespaard. Gedurende twee dagen zette de BDB haar deuren wagenwijd open. Op 15 juni 2007 konden onderzoekers, voorlichters, beleidsmensen en vertegenwoordigers er terecht voor een academische zitting. Tijdens deze voorstelling schetste de BDB het unieke onderzoek naar bodemvruchtbaarheid en legde men de toekomstperspectieven uit. De dag erop kon het grote publiek kennismaken met de verschillende producten en diensten van de BDB. Eén van de grootste aandachtstrekkers was het laboratorium waar onlangs heel wat automatisatie en robotisatie werd uitgevoerd.