Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2013 vond in Heverlee de opendeurdag van de Bodemkundige Dienst van België plaats. Meer dan 1500 bezoekers onder wie klanten, leveranciers en staalnemers konden de nieuwbouw van de Bodemkundige Dienst verkennen. Daarna was er een hapje en een drankje in de feesttent.

Enkele presentaties toonden de algemene activiteiten van de Bodemkundige Dienst, maar gingen ook in detail in op alles wat de Bodemkundige Dienst kan betekenen voor landbouw, onderzoek, overheid en industrie. Dank zij 67 jaar onderzoek beschikt de BDB over een unieke dataset met gegevens over de bodemvruchtbaarheid van de Belgische en Franse gronden.

Tijdens rondleidingen kon iedereen de nieuwe infrastructuur bezoeken en de weg volgen die een staal aflegt voor een volledig onderzoek: vanaf de ontvangst en identificatie van het staal tot aan het opstellen van een volledig bemestingsadvies. Ingewikkelde onderzoeksapparatuur die dag en nacht werkt, maar ook eenvoudige handmatige bepalingen werden getoond.

Voor de kinderen werd een speciale kinderrondleiding met kinderatelier voorzien. Zij konden kennismaken met de magische wereld van het onderzoek, maakten "champagne"bubbels in kalkrijke grond en toverden een geel gekleurde vloeistof om tot een prachtige rode vloeistof. Sommigen konden er niet genoeg van krijgen om de zuurtegraad te meten en te vergelijken van Coca Cola, melk, fruitsap, waspoeder enz. In de milieuafdeling konden ze een handje helpen bij het oplossen van de afvalproblematiek door "vervuilingen" op te vissen uit het zand. Tenslotte konden de kids zich buiten uitleven op het springkasteel.

In de technische tent werd het materiaal voor staalname en veldmetingen gedemonstreerd. Er werd een peilbuis geplaatst, boringen uitgevoerd en zelfs de stress bij peren werd gemeten. Er werden frietjes en hoeve ijs geserveerd, en dit werd door het aanwezige publiek zeker gesmaakt.

Voor een meer uitgebreide reportage kijk naar AgroActua op PlattelandsTv via: http://www.boerenstebuiten.be/video/agro-actua-120913 .